Tämän laitilalaisyrityksen vesitaksakorotus kattaa koko viime vuoden alijäämän – yksi toimitusjohtaja kuuli päätöksestä vasta toimittajalta

Laitilan elintarvikealan yrityksille vesitaksakorotukset tuovat viisinumeroisia lisäkustannuksia.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Lauri Sipponen kertoo vesimaksuista tulevan yritykselle yli puolen miljoonan kustannuksen.

Laitila nostaa vuodenvaihteessa veden käytön ja jäteveden tuottamisen maksuja selvästi nykyisestä.

Tekninen valiokunta päätti viime viikolla, että perusmaksu ja talousveden käyttömaksu nousevat kymmenen prosenttia. Jätevesimaksun sekä sakokaivo- ja umpisäiliölietteen maksuissa korotus on viisi prosenttia.

Länsi-Suomi varmisti kaupungilta, että korotus koskee myös teollisuutta. Laitilassa erityisen suuri vedenkäyttäjä on elintarviketeollisuus, jonka yrityksille korotukset tulivat yllätyksenä.

Tuorekartano Oy:n toimitusjohtaja Kari Kastari kuuli ensimmäisen kerran asiasta Länsi-Suomen toimittajalta.

– Hyvä että soitit. En edes tiennyt, että maksut ovat nousemassa. Ihan puskista tuli tämä uutinen, en ole budjettiin ensi vuodellekaan tällaista korotusta laittanut, Kastari sanoo.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Lauri Sipponen ja Munax Oy:n toimitusjohtaja Matti Nyfors eivät tulleet yhtä pahasti yllätetyiksi.

He olivat ehtineet jo kuulla asiasta, mutta hekin lukivat uutisen mediasta.

– Olen yrittänyt saada kaupunkiin yhteyttä ja kuulla tarkemmin taustoja. Vielä en ole siinä onnistunut, Sipponen kertoo Länsi-Suomelle.

Puoli miljoonaa vuodessa veteen

Kymmenen prosentin korotus käyttöveden maksuissa näkyy hyvin nopeasti elintarviketeollisuuden yrityksissä.

Suurin vedenkäyttäjä on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, joka käyttää vettä niin prosessin puhtaanapidossa, mutta erityisesti juomien raaka-aineena.

– Veden kustannus on meille vuositasolla puolisen miljoonaa eli nousupaine on vuodesta riippuen jopa 50 000 euroa. On se kova summa, Sipponen sanoo.

Munax ja Tuorekartano kertovat käyttävänsä vettä selvästi Wirvoitusjuomatehdasta vähemmän, mutta korotuksessa puhutaan heidänkin kohdalla helposti viisinumeroisen puolelle menevästä summasta.

– Käytämme puhdasta juomavettä, kun pesemme vuodessa 20 miljoonaa kiloa perunoita. Pystymme järjestelmässä kierrättämään pienen hetken vettä, mutta maasta tuleva peruna on aina multainen. Vettä siinä kuluu väkisinkin, Tuorekartanon Kastari sanoo.

Munax Oy:ssa prosessissa kananmunia massataan ja pastöroidaan, ja vettä kuluu eniten laitteistojen pesuun.

– Olemme investoineet paljon jäteveden esikäsittelyyn. Siihen päälle tällaiset ovat rajuja korotuksia, Nyfors jatkaa.

Kolme kattaa selvästi alijäämän

Laitilan vesitaksojen korotuksen taustalla on kaksi syytä.

Laitilassa vesihuoltolaitoksen talous on kuitenkin ollut alijäämäinen useamman vuoden ajan. Esimerkiksi viime vuonna alijäämä oli lähes 50 000 euroa.

Jäteveden kohdalla vaikuttaa lisäksi se, että Vakka-Suomen Vesi nostaa jäteveden vastaanottomaksua vuodenvaihteessa kymmenellä prosentilla. Syynä ovat kasvaneet lainanhoito- ja ylläpitokustannukset.

Kun laskee jo kolmen haastatellun yrityksen kohdalta korotukset yhteen, tulee vesihuollon alijäämä kuitattua.

– Laitilan kokoisella alueella on muitakin yrityksiä kuin nämä kolme. Pitää kysellä kaupungilta, mihin korotus perustuu ja miksi tästä ei ole mitään tiedotettu, Kastari hämmästelee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut