Tamperelaisravintola joutuu maksamaan korvauksia syrjinnästä

Romaneilta ennakkomaksua pyytänyt tamperelaisravintola pyytää anteeksi syrjityiltä ja maksaaa heille korvauksena syrjinnän kiellon loukkaamisesta 2 500 euroa.

Tamperelainen ravintola toimi syrjivästi vaatiessaan ennakkomaksua seurueelta, josta pääosa oli romaneja. Ravintolan edustaja perusteli käytännön tarpeellisuutta sillä, että heillä oli ollut romaniväestön kanssa ”aivan liikaa ongelmia”. Ravintola kertoi myös saaneensa ”romanijohtajistolta” vinkiksi periä etukäteismaksun tuntemattomilta romaneilta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä muistuttaa, että ravintola ei voi kohdella asiakkaitaan eri tavoin riippuen siitä, mihin etniseen ryhmään he kuuluvat.

-Se, että jonkun etnisen ryhmän kanssa on joskus ollut ongelmia, ei oikeuta kohtelemaan huonommin muita samaan ryhmään kuuluvia henkilöitä, Pimiä toteaa.

Erityisen ikävää tässä tapauksessa on se, että enemmistö syrjinnän uhreiksi joutuneista oli lapsia. Syrjintä loukkaa syvästi ihmisarvoa ja voi erityisesti lapselle jättää pysyvän tunteen eriarvoisuudesta, Pimiä sanoo.