Tapaamiskontti lievittää ikävää - palvelukodin asukkaat pääsivät vihdoin tapaamaan omaisiaan

Palvelukoti Tolppamäen asukkaat pääsivät tapaamaan omaisiaan konttiolosuhteissa ensimmäisen kerran keskiviikkona.

| Päivitetty

Eurassa sijaitsevan palvelukoti Tolppamäen pihaan saapui tiistaina Rauman seudun ensimmäinen niin sanottu tapaamiskontti. Tapaamiskonttia käytetään palvelukodin asukkaiden ja heidän omaistensa mahdollistamiseksi. Kontin valmistaja on säkyläläinen IntLog Oy.

Ensimmäiset tapaamiset järjestettiin keskiviikkona. Varauskirja on alkanut jo mukavasti täyttyä.

– Omaiset ovat ottaneet tämän tapaamisvaihtoehdon hyvin vastaan. Kysyntää on ollut. Myös asukkaat ovat kaivanneet jo kovasti omaistensa tapaamisia, sanoo asumispalveluiden esimies Hanna Suonpää.

Neljän kuukauden kokeilu

Kontissa on tällä hetkellä pöydät ja tuolit sekä radiopuhelimet kommunikointia varten. Jatkossa radiopuhelimet tullaan korvaamaan mikrofoonilla ja kaiuttimilla.

Euran vanhuspalvelut vuokraa konttia aluksi neljä kuukautta. Konttia on myös mahdollista siirrellä eri yksiköiden välillä.

– Tämä on nyt eräänlainen pilottikokeilu. Katsomme, kuinka paljon tilalle on käyttöä. Tarvittaessa voimme tilata vastaavanlaisia kontteja myös muiden palvelukotien pihoihin tai vaihtoehtoisesti siirtää tätä konttia palvelukodista toiseen, pohtii Euran vanhus- ja vammaispalvelujen päällikkö Henna-Riikka Seppälä.

Konttitapaamiset ovat turvallisia

Palvelukotien asukkaiden ja omaisten tapaamiset ovat olleet Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen perusteella kiellettyjä pitkään. Yhteydenpitoa on Eurassakin hoidettu videopuheluilla tai tapaamalla esimerkiksi ikkunan takaa.

– Tapaaminen kontissa on varmuudella täysin turvallista, koska pleksi erottaa asukkaan ja omaiset toisistaan.

Kesäaikana tai hyvällä säällä tapaamisia voidaan osin toteuttaa turvavälein myös ulkona, mutta koronatilanteen pitkittyessä tai huonolla kelillä kontti tarjoaa suojaisan tapaamispaikan.

Hygienia-asiat huomioitu

Tapaamiskonttiin varataan tapaamisaika soittamalla palvelukodin henkilökunnalle ja sopimalla vierailuaika. Kontti sijaitsee palvelukodin välittömässä läheisyydessä.

Hoitaja saattaa asukkaan konttiin ja vierailija saapuu omalle puolelleen. Vierailuaika on aluksi noin puoli tuntia.

Laitoshuoltaja siivoaa kontin kerran päivässä. Tarvittaessa pintojen pyyhintää tehdään myös päivän aikana.

– Olemme ohjeistaneet omaisia, että he pyyhkisivät mahdollisuuksiensa mukaan vierailun jälkeen pinnat puhdistuspyyhkeellä. Lisäksi kontissa on molemmilla puolilla myös käsidesiä, sanoo Seppälä.

Koronakontteja Säkylästä maailmalle

Säkylässä toimivan IntLog Oy:n kevät on ollut monen muun yrityksen tavoin varsin erikoinen.

Yrityksen päätoiminta on erilaisten siirrettävien tilojen valmistus, varustelu, myynti ja vuokraus. Noin kolme kuukautta sitten alkanut koronaepidemia pysäytti tuotteiden toimittamisen lähes kokonaan.

– Esimerkiksi tapahtumatilojen toimitukset ovat muodostaneet ison osan liiketoiminnastamme. Nyt kaikki tapahtumat on peruttu tai pistetty jäihin, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pietilä.

Pietilä ei jäänyt murehtimaan tilannetta vaan kehitti korvaavia tuotteita kuten Euran palvelukoti Tolppamäen pihalle toimitettuja tapaamiskontteja.

– Kysyntää on ollut paljon, mutta käytännössä kontteja ei ole vielä juuri toimitettu. Tämä on kovin uusi asia, eivätkä erilaiset organisaatiot ole ehtineet tehdä asian suhteen päätöksiä.

Konteista kenttäsairaala?

IntLogon tekemät kontit ovat kevytrakenteisia ja helposti siirreltäviä. Vastaavia tuotteita ei valmisteta Pietilän tietojen mukaan muualla Suomessa.

Konteille on ollut kysyntää myös maailmalla.

– Olemme toimittaneet muunnellut versiot muun muassa Ruotsiin ja Etelä-Koreaan.

Molemmissa maissa kontteja käytetään koronan vastaisessa työssä. Ruotsissa kontissa desinfioidaan erilaisia materiaaleja ja Etelä-Koreassa ne palvelevat koronanäytteiden ottopaikkoina.

– Onpa näistä suunniteltu tehtävän maailmalla myös kenttäsairaaloita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut