Tarjoa helpotusta helteestä kärsivälle lemmikille

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa lemmikinomistajia tarkkaavaisuuteen lämpötilojen pysytellessä ennätyskorkeina. Yhdistys muistuttaa, että hikoilemaan kykenemättömille karvaisille eläimille helteet ovat tukalia ja jopa vaarallisia. Eläimen oloa voi helpottaa kuitenkin monin tavoin.

Ensiarvoisen tärkeää on tarjota kaikille ulkona pidettäville lemmikeille runsaasti raikasta vettä vesikupista, joka ei kaadu, ja varjostava suoja, johon eläin pääsee viilentymään.

Koiran rasittavin liikunta ja treeni kannattaa ajoittaa aamuun ja iltaan. On hyvä harkita, jaksaako koira ylipäätään harjoitella helteellä. Esimerkiksi agility tai etsintätyö on hyvin rankkaa.

Lemmikkiä ei saa koskaan jättää kuumaan autoon. Lämpöhalvaus kehittyy nopeasti ja voi hoitamattomana johtaa lemmikin kuolemaan.

Lemmikin kanssa matkustavien kannattaa pitää säännöllisesti taukoja, jolloin eläimelle annetaan juotavaa. Tauot olisi hyvä pitää varjoisilla pysähdyspaikoilla ja vesistöjen äärellä. Automatkan voi ajoittaa iltaan ja aamuun, kun aurinko on matalimmillaan.

Lemmikin vointia kannattaa tarkkailla helteisenä päivänä. Oireileva eläin, joka läähättää raskaasti, on pahoinvoiva ja apaattinen ja jonka hengitys ja sydämen syke nopeutuvat, on syytä viedä eläinlääkäriin tarkastettavaksi ja hoidettavaksi.

Lämmön uuvuttama lemmikki tarvitsee ensiavuksi viilennystä: eläin siirretään viileään paikkaan ja sen turkkia jäähdytetään viileällä vedellä.