Tarmo Thorström on yksi sadasta pitsisomen todellisesta vaikuttajasta

Elämänmuutos vei pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin Espooseen, mutta pitsi pysyy mukana, nyt enemmän kansainvälisesti.

| Päivitetty

Pitsitaiteilija päästiin yllättämään viime lauantaina. Tarmo Thorström sai Vuoden nyplääjä -arvonimen vuosimallia 2020.

Thorströmiä hymyilyttää, sillä samalla kun hän otti vastaan tittelin, hänestä tuli saman tien nimi historiankirjoihin.Hallitseva nyplääjä vuosimallia 2021 on nimittäin Sirkka Jalonen.

– Vuoden nyplääjä on perinteisesti pitänyt näyttelyn seuraavana vuonna. Pidämmekö Sirkan kanssa ehkä yhteisen näyttelyn, sitä ei vielä ole päätetty.

Thorström ei aavistanut mitään. Hänet laitettiin hakemaan Sirkka Jalonen tilaisuuteen niin, että tämä ei osaisi epäillä mitään. Jekku onnistui, molemmin puolin.

Thorström arvelee, että hänen arvonimensä on historiallinen paitsi siksi, että niitä annettiin kaksi samana vuonna myös siksi, että hän todennäköisesti ainoa alle 50-vuotias Vuoden nyplääjä.

Pietarista Espooseen, opettajasta koordinaattoriksi

Tarmo Thorström on Raumalla kesälomalla. Opettaja työskenteli pitkään Pietarissa suomalaisessa koulussa, rakastui, meni naimisiin ja muutti työn perässä Espooseen.

Hänestä tuli myös isä viime marraskuussa.

Opettajan työ saa kuitenkin jäädä ainakin hetkeksi, sillä Thorström on aloittanut Taitoliitossa aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattorina.

Pesti on määräaikainen ja jatkuu ainakin tämän vuoden ajan, ja jos rahoitus järjestyy, aina vuoden 2022 loppuun asti.

Uuden työn myötä Thorström käynnisti viime sunnuntaina Pitsiviikon tapahtumassa raumalaisen pitsinnypläysperinteen viemisen aineettoman kulttuuriperinnön wikiluetteloon.– Taitoliiton paikallisyhdistyksissä on yli sadan vuoden ajan pidetty yllä ja välitetty eteenpäin aineetonta kulttuuriperintöä.

Koordinaattorina tavoitteeni on miettiä, miten työtä voi tehdä tehokkaammin ja määrätietoisemmin ja tavalliselle ihmiselle näkyvämmäksi.

Kysytty sosiaalisen median pitsivaikuttaja

Suomessa Tarmo Thorström tunnetaan pitsinnypläyksen uudistajana. Pitkälti sosiaalisen median vaikutuksesta hän on kysytty myös maailmalla.

Aktiivisia pitsinnypläyksen harrastajia on sosiaalisessa mediassa kymmeniä tuhansia. Heistä kuitenkin ehkä noin sata on varsinaisia vaikuttajia.

Thorström arvelee olevansa yksi heistä. Siitä kertoo jo se, että viimeisen parin vuoden aikana häntä on pyydetty mukaan kansainvälisiin tapahtumiin niin Italiassa kuin Irlannissa.

Koronapandemian takia tapahtumat on toteutettu virtuaalisesti. Esimerkiksi Italian-tapahtumaan Thorström toteutti yli neljän tunnin työpajan paksulankanypläyksestä.– Halusin tehdä jotain, mitä kukaan muu ei ole aikaisemmin tehnyt.

Irlantiin Headfordin pitsitapahtumaan hän teki suurikokoisen Micro/Macro-installaation tilaustyönä. Teoksessa on neljää eri pitsipohjaa ja jokaista niistä on kahdessa eri mittakaavassa, pienempi isomman sisässä.

– Headfordissa pitsiperinne on taantumassa ja sitä yritetään herättää henkiin. Mietin, että työ, jossa pystyy hahmottamaan rakennetta, voisi toimia opetustarkoituksessa.

Teos on nähtävillä Pitsiviikon ajan Pitsikeskus Emelian näyttelyssä, missä Thorströmin voi tavata myös nypläämässä.

Seuraavaa työtä hän tekee tapahtumaan Espanjan Gironassa. Siinä on aiheena niin sanottu Matilda effect eli tilanne, kun monet tieteelliset tai muuten merkittävät läpimurrot ja keksinnöt menevät vain miesten nimiin, vaikka päätekijä on ollut nainen.

– Olen pitkään miettinyt DNA:n kaksoiskierrettä ja miten siitä saisi nyplätyn työn. Inspiraationi on DNA:n rakenteen selvittämiseen osallistunut kemisti Rosalind Franklinin.

Festivossakin soi tänä vuonna pitsi

Pitsiviikon jälkeen Tarmo Thorström nähdään Raumalla seuraavan kerran Festivossa elokuun alussa. Ei ole mikään yllätys, että pitsitaiteilija ei ole vain yleisön joukossa.

Hän esiintyy kamarimusiikkifestivaalilla yhdessä Eero Grundströmin kanssa.

– Se oli sellainen aivopieru, hän hymyilee.– Poikkitaiteellisessa tapahtumassa on ajatuksena yhdistää käsityöt ja musiikki. Pitsistä johdetaan ääntä, jonka Eero jalostaa musiikiksi.Pitsikeskus Emelian RETRO-pitsinäyttely henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarskassa (kaupungintalon sisäpiha, Kanalinranta 3), to klo 10–18, pe klo 10–20, la klo 10–15.

Festivo ke 4.8. klo 14 (Otavan piharakennus, Isoraastuvankatu 4) Käsityöt, Tarmo Thorström ja Eero Grundström.

Tarmo Thorström

Syntynyt 1983, koulutukseen käsityömestari 2020 ja luokanopettaja 2016.

Merkittävimmät teokset: 2021 Nurmijärven kastekappelin pitsiristi, 2020 Silmäpako, 2020 Flight of Fancy / Pilvilinnanväylä, 2015 Vanhaa valoa, spectaculum 79 Ceti.

Palkinnot: Vuoden nyplääjä 2021, Ruorimiehet-mitali 2020, Käsityön Nostepalkinto 2014, Länsi-Suomen Kulttuurin mitali 2014 .

Kirjalliset teokset: Moderni pitsinnypläys 2019.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut