Tarmo Thorström, Tapio Haapala ja Mollu Heino Lumen-valotaidetapahtuman taiteilijoita

Lumen-valotaidetapahtuma valaisee jälleen Vanhaa Raumaa viikon ajan uudenvuodenaatosta lähtien. Uusia valaisukohteita on muun muassa Kalatori.
Lumen-valotaidetapahtuma valaisee jälleen Vanhaa Raumaa viikon ajan uudenvuodenaatosta lähtien. Uusia valaisukohteita on muun muassa Kalatori. Kuva: Juha Sinisalo

Uudenvuodenaattona avautuvassa Lumen-valotaidetapahtumassa on esillä valo- ja mediateoksia, yhteisöllistä taidetta sekä valaistuja kohteita. Kaupungintalon sisäpihan ja Kalatorin lisäksi Lumen näkyy myös Vanhassa Raumassa.

Reitti alkaa Rauman taidemuseolta ja päättyy kaupungintalon sisäpihalle. Taiteilijoiden teosten lisäksi reitin varrelle sijoittuu kuusi valaisukohdetta ja kaksi yhteisöteosta.

– Mukana on valmiita teoksia, muutamia uusia toteutuksia sekä erilaisia valaisukohteita, tuottaja Annukka Ketola kertoo tiedotteella.

Useita tekijötä

Kaupungintalon sisäpihalle sijoittuvassa ulkogalleriassa ovat esillä kuvataiteilija Tapio Haapalan Rinnakkaisuus-teos, kuvataiteilija Mollu Heinon ja Emil Filmanin yhteisteos sekä kuvanveistäjä Anne Roinisen Varjot-teos.

Kalatorilla nähdään mediataiteilija Niko Tiaisen videomappausteos, joka peilaa Osuuskauppa Keulan historiaa. Lisäksi Tiainen on työstänyt 10 paikallisen taiteilijan kanssa yhteisteoksen Vanhan Raatihuoneen julkisivulle.

Rauman taidemuseon edustan betonitolppia koristavat taiteilija Tarmo Thorströmin pitsiteokset, jotka johdattavat yleisön kohti Kalatoria.

Marelan ikkunassa on Toimelan toimintakeskuksen asiakkaiden ja taiteilija Janne Parviaisen yhdessä suunnittelema valoteos.

Raunioillakin valaistus

Vanhaan Rauman valaisukohteiden toteutus on äänentoisto- ja valaisupalveluja tuottavn raumalaisyritys Mixan, joka vastaa myös tapahtuman teknisestä toteutuksesta.

Yrittäjä Mikko Kiviharju toivoo, että teoksia katsellaan etäältä, jotta tapahtumatekniikka pysyy turvassa ja toimii moitteetta koko tapahtuman ajan.

Yksi valaisukohteista löytyy osoitteesta Kalatori 1, jossa päätettiin osuuskaupan perustamisesta 1903. Myös Kalatorilla sijaitseva Rauman Energian muuntamo sekä Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot valaistaan.

Kohteisiin lukeutuvat myös Amarillo eli Rauman Seurahuone vuodelta 1890, taidemuseo sekä vanha kaupungintalo.

Tapahtuman reittikartta julkaistaan joulukuun aikana osoitteessa lumenrauma.fi.

Lumen-valotaidetapahtuma järjestetään Raumalla kolmatta kertaa 31.12.2022–7.1.2023. Teokset ovat nähtävillä päivittäin klo 18–22.