Taru-Taina Noran peltosaviteoksia esillä Turussa: reliefit esittävät taiteilijan esi-isiä ja -äitejä 1500-luvulta 1900-luvulle

Teoksiin liittyy myös Noran blogi: savisetkyyneleet, ja osa blogi-teksteistä löytyy tulostettuna näyttelytilasta.

| Päivitetty

Raumalaisen keramiikkataiteilija Taru-Taina Noran teoksia on esillä Turussa. Taiteilija käyttää materiaalinaan peltosavea.

Raumalainen keramiikkataiteilija Taru-Taina Nora nimesi turkulaisessa Galleria Räyhässä viime viikolla avautuneen näyttelynsä Lahjaksi. Näyttelytyöt on tehty peltosavesta.

– Se on ollut minulle aikamoinen lahja. Olen saanut siitä paljon elämyksiä ja uutta sisältöä keramiikantekemiseen ja teosteni sisältöihin, taiteilija kertoo tiedotteella.

Saven joukossa on myös suomalaista punasavimurskaa ja paikallista hiekkaa, josta johtuu siellä täällä töissä pilkottava katinkulta.

Työt on polton jälkeen käsitelty maaväreillä, savilietteillä, kuivapastelleilla, vesiväreillä ja mehiläisvahalla. Savi on peräisin Luvialta, Laitilasta ja Lapista.

Lahja-näyttelyn reliefit esittävät taiteilijan esi-isiä ja -äitejä 1500-luvulta 1900-luvulle. Teoksiin liittyy myös Noran blogi: savisetkyyneleet ja osa blogi-teksteistä löytyy tulostettuna näyttelytilasta.

Näyttelyn Merkillisiä-kokonaisuuden hahmot syntyivät alitajunnasta.

–  Annoin sormien tuoda satukansaa ja outoja tyyppejä, mutta ihan tutunoloisiakin ihmishahmoja sieltä tuli.

Maan merkkejä ovat tutkielmia ja suurennoksia maan sisään vuosisadoiksi hautautuneista tarve-esineistä, koruista ja koristeista, jotka ovat sattumalta tai tarkoituksella nousseet nykyihmisen tarkasteltaviksi.

Alkuperäiset löydöt ovat enimmäkseen Turun seudulta.

Pieniin esineisiin sisältyy taiteilijan mukaan paljon tarinoita ja historiaa.

– Kenen ne olivat? Miksi ne hukkuivat, putosivat, jäivät sijoilleen? Ketkä kaikki niiden yli ja ohi kulkivat vuosisatojen aikana?

Näyttelyn Maalaiskansaa-teokset ovat pikkuruisia muotokuvia kuvitelluista esivanhemmista

Galleria Räyhä sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 10, Turku. Näyttely on esillä 11.2. asti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut