Tarvontorin purkutyömaalle luvatta tunkeutuvat vaarantavat turvallisuutensa ja pääsevät poliisin puheille: "Teoriassa tähän rakennukseen voi vaikka hukkua"

Purkutyömaille tunkeutuvat luvattomat vieraat ovat olleet myös Tarvontorin riesana. Viime viikonloppuna poliisi kävi paikalla useaan otteeseen.

Asiattomilta on pääsy kielletty Tarvontorin purkutyömaalle, kertoo kyltti. Silti alueelle on livahdettu luvatta. Jos alueelta jää kiinni, pääsee poliisin juttusille, lupaa purkufirma Timantti-Niemisen Tomi Nieminen. Kuva: Juha Sinisalo

– Jos nyt oikein kauhuskenaariota haluaa maalailla, niin teoriassahan tähän rakennukseen voi vaikka hukkua, tokaisee Tarvontorilta kuormaajan puikoista tavoitettu Timantti-Nieminen Oy:n Tomi Nieminen. Kysymys koskee purkutyömaan turvallisuutta – tai paremminkin vaarallisuutta – niille, jotka liikkuvat alueella ilman lupaa.

Tällaista väkeä nimittäin on. Nuoret ovat löytäneet tiensä kaupungin keskellä tönöttävälle Tarvontorin purkutyömaalle.

– Koko viime viikonloppu oli aika hullunmyllyä. Poliisi ja vartijat kävivät paikalla lukuisia kertoja perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina, poliisi parhaimmillaan kahden partion voimin. Itsekin kävin viikonloppuna paikalla muutamaan otteeseen, Nieminen kertoo.

Toimitus vieraili purkutyömaalla joulukuussa: GALLERIA: Tarvontori on valmisteltu alkuvuoden rytinään – tältä purkutyömaalla näyttää nyt

Aina pääsee poliisin puheille

Työmaalla on kameravalvonta ja vartiointifirma Prosecuren vasteaika Niemisen mukaan lyhyt, joten kiinnijäämisen riski on iso.

– Kamerakuvaa lähtee meille heti, kun joku alueelle kävelee. Yksi parhaista saamistani kuvista on sellainen, jossa näkyy kuusi sälliä yhtä aikaa.

Tunkeutujia onkin saatu kiinni lukuisia, ja he päätyvät aina poliisin hoteisiin, vähintäänkin puhuteltavaksi.

– Poliisi tekee sitten tarvittavat kirjaukset ja muut toimenpiteet hieman riippuen siitä, mitä alueella on tehnyt. Joka tapauksessa poliisin kanssa pääsee keskustelemaan kyllä, kun tänne tulee, Nieminen hymähtää.

"Ikkunasta näkee kaiken, mitä täällä on"

Mitään varastamisen arvoista alueella ei ole. Luvatta alueella liikkuneet eivät Niemisen mukaan olekaan paatuneita ammattirikollisia, vaan lähinnä nuoria, joista tilaisuus tekee tunkeutujan.

– Ammattirikolliset tietää, ettei tällaisilla purkutyömailla ole mitään varastettavaa. Valtakatua pitkin kun kävelee ja katsoo ikkunasta sisään, niin näkee kyllä ihan kaiken mitä täällä on, aina takaseinään asti.

Tietämättömille työmaa on myös turvallisuusriski.

– Esimerkiksi parkkitasolla on purettu rakenteita niin, että siellä on muutamia aukkoja. Työmaalle perehdytetyillä henkilöillä nämä ovat tiedossa ja ympärillä on kaiteetkin, mutta pimeässä kun juoksee karkuun, voi käydä huonosti ja tippua luukusta alas. Teoriassa pahimmillaan voi tippua ihan alakertaan asti, Nieminen toteaa.

Hukkumisskenaario on ääriesimerkki

Palataan vielä alussa mainittuun hukkumiseen. Miten se oikein voisi tapahtua?

– Maan tasossa olevissa kerroksissa on purettu tavaraa läpiviennin ympäriltä. Kulku on kyllä estetty, mutta kun tietämättömänä pimeässä vaeltaa, siitä voi tippua neljän metrin pudotuksen alakertaan, jossa on puolitoista metriä vettä.

– Pahimmassa tapauksessa kun vaikka jalka katkeaa eikä pääse pyristelemään vedessä, voi käydä todella huonosti.

Nieminen painottaa, että kyseessä on tietenkin äärimmäinen skenaario. Viesti on kuitenkin selvä: kannattaa pysyä poissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut