Täsmennys: Kanalissa valitaan keskitie, ja imuruoppaus alkaa kuin alkaakin kesällä

Jaakko Aerilan mukaan kaivuuruoppaus ja proomukuljetus olivat varasuunnitelma. Sitä ei tarvita, sillä tiistaina selvisi, että maisemalupakiista on nyt taputeltu.

| Päivitetty

Mataloitunut ja runsaan vesikasvillisuuden omaavaa Kanalia ryhdytäänkin näillä näkymin imuropppaamaan kesällä.

Kanalin kimppuun käydään sittenkin jo ensi kesänä, sillä kaupunki tavoittelee töiden ja massan käsittelyn kokonaisuudessa "keskitien" vaihtoehtoa.

Länsi-Suomi uutisoi tiistaina, että ruoppaus ei onnistuisi vielä ensi vuonna. Syynä olisi muun muassa se, että kaupunki odottaisi päätöstä Järviluodon läjitysaltaan ympäristölupamuutokseen.

Toimittajan ja kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerilan välisessä viestinnässä tapahtui kuitenkin väärinymmärrys, minkä lisäksi tiistaina tuli lisätietoa ruoppausmassan välivarastointiin liittyvästä kiistasta.

"Tämä oli varauunnitelma"

Aerila täsmentää, että ruoppaus ensi kesänä ei olisi mahdollista, jos kaupunki odottaisi Järviluodon lupapäätöstä.

Se merkitsisi samalla sitä, että ruoppausmassat vietäisiin proomulla suoraan sataman kupeelle ilman kuivausta ja välivarastointia. Lisäksi tämä edellyttäisi uutta ruoppauslupaa, sillä menetelmäksi tulisi imuruoppauksen sijaan kaivuu.

– Tämä oli varasuunnitelma, Aerila toteaa.

Ei valitusta HAOon

Varasuunnitelmaa ei kuitenkaan tarvita. Tiistaina selvisi, ettei ympäristölautakunnan keväällä tekemästä kielteisestä päätöksestä ole valitettu hallinto-oikeuteen (HAO).

Päätös koski oikaisupyyntöä lautakunnan aiemmin myöntämästä maisematyöluvasta ruoppausmassan välivarastointiin Kanalin varressa.

Aerilan mukaan vasta pitkä valitusprosessi HAOssa olisi johtanut varasuunnitelman käyttöönottoon.

– Tällöin ruoppaus olisi siirtynyt pahimmassa tapauksessa useammalla vuodella.

Massan kohtalo auki

Tilanne tarkoittaa sitä, että ruoppaus pyritäään aloittamaan kesällä. Samalla menetelmäksi valikoituu jo aiemmin päätetty ja lainvoimaisen luvan mukainen imuruoppaus.

Myös massat siirretään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti putkessa välivarastoitavaksi. Tätä varten rakennetaan kenttä kauppaopiston ja liikennepuiston väliselle viheralueelle, jossa massa kuivataan niin sanotuissa geotuubeissa.

Mitä sen jälkeen tapahtuu, on sen sijaan vielä auki.

Massat päätyvät kuivauksen jälkeen Järviluotoon, mikäli läjitysaltaan ympäristölupamuutos menee läpi ja Kanalin massojen haitta-ainepitoisuus mahdollistaa läjittämisen.

Muussa tapauksessa massat kuljetetaan pilaantuneen maan käsittelylaitokseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut