Tässä on Rauman joukkoliikennebrändin uusi nimi – kieliasusta saatiin pienellä lisäyksellä raumankielisesti oikeaoppinen

Rauman joukkoliikenne uudistuu ensi vuoden alussa. Uusi "brändinimikin" on nyt tiedossa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman joukkoliikenteen nimikilpailu on ratkennut ja sitä myöten uusi brändinimi on tiedossa.

Nimeksi valikoitui Rauman Gyyt.

Marraskuun alkupuolella avattuun äänestysvaiheeseen edenneet nimiehdotukset olivat Gyyt, Faartti, Linjabiil, Kara-Matt ja Raumline. Ääniä annettiin yli 2100, ja Gyyt-nimi sai yli 800 ääntä.

Kakkoseksi tuli Faartti (460 ääntä). Raumline ja Linjabiil saivat reilut 350 ääntä ja Kara-Matt noin 100.

Nyt valittu ehdotus ei siis ollut suoraan mikään näistä, vaan gyyt-sanan eteen lisättiin "Rauman". Se tekee nimestä myös raumankielisesti oikeaoppisen.

Nimien raumankielisyys aiheutti jonkin verran parranpärinää, kuten Länsi-Suomi kertoi kilpailun ollessa kesken:

Joukkoliikenteen nimiehdokkaiden kirjoitusasuista kirvonnut keskustelua – kaikki eivät raumalaisittain oikeaoppisia

Asiaan kiinnitti pyydettäessä huomiota Nortamo-seoran puheenjohtaja Mikko Vapanen.

– Gyyt-nimi olisi oikeaoppinen, jos sitä edeltäisi jokin sana, joka loppuu n-kirjaimeen, esimerkiksi Rauman Gyyt. Tämä perustuu n-kirjaimen pehmentävään vaikutukseen. Irrallisena ilman n-loppuista sanaa nimi kirjoitettaisiin Kyyt, jutussa kerrottiin.

Julius Tavasti kertoo nyt, että vaikkei raumankielisyyttä nimiltä kilpailussa edellytettykään, haluttiin asia kuitenkin ottaa huomioon.

– Kilpailun jälkeen kuitenkin katsottiin, että kirjoitusasu Rauman Gyyt on sekä rauman kielen sääntöihin sopiva että vastaa äänestyksen voittajaa. Kyyt-muoto olisi taas ollut liian lähellä muualla käytössä olevia Kyyti-nimiä ja tavaramerkkejä, liikennesuunnittelija Julius Tavasti kertoo kaupungin tiedotteessa.

Rauman Gyyt on käytössä kaupungin uutena joukkoliikennenimenä vuoden alusta lähtien, jolloin moni muukin asia Rauman kaupungin joukkoliikenteessä muuttuu. Reitit uudistuvat, ja liikennöitsijänä aloittaa LS-Liikennelinjat Oy.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Joukkoliikenteen nimiehdokkaiden kirjoitusasuista kirvonnut keskustelua – kaikki eivät raumalaisittain oikeaoppisia

Gyyt, Faartti vai joku muu? – Rauman joukkoliikenteen nimikilpailun äänestysvaihe alkaa

Nysselle ja Förille kaivataan Rauman-vastinetta – kaupunki kerää ideoita joukkoliikenteen lempinimeksi