Tätä Amerikan-herkkua panee kotiuuniinsa "yksi sadasta" – Jari Laihonen tietää, että yhdessä asiassa oikaisu maistuu kinkussa

Asiakkaiden kinkkumieltymyksissä tuli viitisen vuotta sitten selkeä muutos.

| Päivitetty

Joulu on Kotikylän Kivipalvaamon Jari Laihosen mukaan aina yhtä hektinen lihataloille.

Suomi on amerikkalaistunut esimerkiksi halloweenin aikaan kovaa vauhtia, mutta yhdessä juhlapyhässä tuttu herkku on edelleen ykkönen.

Siinä missä amerikkalaisessa tai brittiläisessä joulupöydässä kruunuksi nostetaan täytetty kalkkuna, on kinkku Suomessa ylivoimainen kuningas.

Lihatiedotuksen vuonna 2022 teettämän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista aikoi ostaa joulukinkun.

– Jos suolattuna viedään kalkkunaa kotiuuniin, niin se on yksi sadasta, Kivikylän kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen toteaa.

Samaa todetaan myös Atrian viestinnästä, että täytetyllä kalkkunalla on oma pieni kannattajaryhmänsä, mutta sen kysyntä on säilynyt tasaisena vuodesta toiseen.

Noin kilon painoinen kalkkunan juhlafileen suosio on kuitenkin ollut nousussa.

Kinkku on juhlapöydän ykkönen

Ruoan maahantuontiyritys Lejoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan joulutunnelman suomalaisille tekee jouluruoka, ja se menee jopa perheen ja ystävien kanssa yhdessä vietetyn ajan edelle.

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista valitsi joulukinkun juhlapyhien ykkösruoaksi.

Sianlihan kulutus on Luonnonvarakeskuksen mukaan laskenut useana vuonna peräkkäin, mutta viime vuosina kulutus on pysähtynyt noin 28,8 kiloon. Sianlihaa kulutettiin edelleen eri lihalajeista eniten.

– Ei voimasanoja viitsi käyttää, mutta aivan helkatin hienosti on mennyt kinkku kaupaksi. Kaikki kulkee oikein hyvin.

– Tässä tuntuu, että hässäkkä on niin käsin kosketeltava. Kinkkuja laitetaan liikkeelle joka suuntaan. Jos joku sanoo, että kinkkua syödään vähemmän, niin ei se tunnu yhtään siltä, Laihonen kertoo.

Mieltymyksissä selkä muutos

Viitisen vuotta sitten Laihonen huomasi asiakkaiden mieltymyksissä selkeän muutoksen.

Kun aiemmin joulupöytään nostettiin iso luullinen kinkku, nyt suosituin vaihtoehto on viisikiloinen kinkku luuttomana.

– Jos se on uuniin laitettava viidenkilon kinkku, niin siihen otetaan pala savupalvia tai -kalkkunaa kylkeen. Se tuntuu olevan yleisin kaava.

– Hieman se lisää jalosteastetta ja meille töitä lisää, mutta samalla kinkusta tulee sellainen, että se mahtuu kotijääkaappiin.

Laihonen uskoo, että osasyy muutokseen on ollut lämpimissä jouluissa.

– Jos ulkona on liian lämmintä ja kinkulla on kaksitoista kiloa painoa, niin ei sille oikein löydy säilytyspaikkaa.

Laihonen kertoo, että lihataloilla joulu on joka vuosi samanlainen hässäkkä. Juhlaan ei pysty valmistautumaan yhtään aiemmin, sillä asiakkaat huomaavat oikaisun.

– Jos kinkkua aletaan tehdä itsenäisyyspäivän aikoihin, niin kyllä sen lihasta maistaa. Ei sitä saa liian aikaisin tehdä.

– Tässä on kolmekymmentä vuotta nähnyt tätä aivan samaa, joten voi sanoa olevansa kohta jo aika kokenutkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut