Tattikausi alkaa ihan pian, ja ennusmerkit ovat hyviä – kerääjän verovapaa päivätienesti voi olla satoja euroja

Sieniä ostava yritys kuitenkin muistuttaa, että herkkutatin runsautta on mahdoton ennustaa.

| Päivitetty

Herkkutatit (korissa päälimmäisinä) ovat ainoita sieniä, joita pohjoiskarjalainen yritys ostaa Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta. Hyvänä tattivuonna kerääjä voi tehdä komean tilin.

Tattikausi on Lounais-Suomessa alkamaisillaan, ja ilmassa on hyviä merkkejä.

Ensimmäisiä tatteja on jo putkahtanut päivänvaloon. Varsinaisen kauden alkamista on kuitenkin vaikea ennaikoida.

– On vain osattava olla valmiina ja hetkessä mukana, sanoo luonnontuoteyritys Dalla Vallen ostotoiminnasta vastaava Zelia Dalla Valle.

Hänen mukaansa odotettavissa on hyvä kausi myös Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa – tai ainakin se on sääolosuhteiden puolesta mahdollista. Luonto on kuitenkin aina vähän arvaamaton.

– Herkkutatin nousua on käytännössä mahdotonta ennustaa.

Vain herkkutatti kelpaa

Juuri herkkutatit – tarkemmin sanottuna männyn- ja kuusikonherkkutatit – ovat tässä kohtaa oleellisimpia, sillä ne ovat ainoat lajit, joita pohjoiskarjalainen yritys ostaa lounaisessa Suomessa.

Syyt ovat logistisia: myytävät sienet käsitellään yrityksen päätoimipisteessä Kontiolahdella. Vain herkkutattien kohdalla se kannattaa.

– Herkkutatti on päätuotteemme ja sen prosessit on suunniteltu siten, että niitä voidaan ostaa kauempaakin, Dalla Valle sanoo.

Dalla Valle on ostanut tatteja näiltä seuduilta pian parinkymmenen vuoden ajan. Pääosa tateista matkaa Etelä-Eurooppaan, erityisesti Italiaan.

Sopa satoja euroja kerralla

Sienet yritys ostaa tavallisilta metsiä koluavilta ihmisiltä pienemmissä ja suuremmissa erissä. Lounais-Suomessa sienten kerääjiä on Dalla Vallen mukaan vähintään kohtuullisesti.

Aktiivisia sienten myyjiä ei yrityksen näkökulmasta kuitenkaan ole koskaan liikaa, ja viime vuosina sienestyksen suosio on lisäksi kasvanut.

– Toivomme, että innokkuus myyntiin keräämisessä kasvaisi samalla tavalla.

Houkuttimena ei toimi vain metsässä liikkumisen ilo, vaan myös raha. Aktiivisimmat tatistajat voivat tehdä hyvänä kautena sievoisen tilin.

– Mikäli herkkutattia löytyy hyvin ja jaksaa kerätä, tienestit voivat nousta 300-400 euroon tuontikerralta.

Koska sienet ostetaan keruupäivänä, saattaa päivätienesti siis olla satoja euroja. Myyntitulo on lisäksi verovapaata, kuten luonnontuotteiden myynti muutoinkin.

Rauman seudulla ostopisteitä on yleensä avattu Laitilaan, Euran Mannilaan ja Säkylän Köyliöön. Eri pisteiden avaamisen ja sen ajankohdan ratkaisee kuitenkin satotilanne.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut