Teatteritalo palautui entiseen loistoonsa Porissa

Yleisölle uudistettu päänäyttämö avautuu syyskuun alussa.

Porin Teatterin vuonna 1884 valmistunut teatteritalo on pessyt kasvonsa näytäntökauden alkuun. Talon sisätilat ovat saaneet uuden ilmeen vanhaa kunnioittaen.

– Suunnittelun lähtökohtana oli tuoda esille rakennuksen uusrenessanssista henkeä. Erityisesti se näkyy teatterisalin ja lämpiön värityksessä, arkkitehti Liisa Säämäki kertoo.

Vanhan rakennuksen edellinen remontti oli 1970-luvun lopulta. Osa tuolloin tehdyistä ratkaisuista palautettiin nyt lähemmäs alkuperäistä.

Oikeaa värimaailmaa teatteritalolle haettiin nykyisten pintojen alta.

– Moneen paikkaan eri puolilla teatteritaloa on jätetty näkyviin vanhoja fragmentteja. Ne olivat pohjana nykyiselle väritykselle.

Vanhan rakennuksen kasvojenkohotuksessa ei Säämäen mukaan toisaalta pelätty tuoda vanhan joukkoon myös moderneja elementtejä, joista näkyvin on kuviolasilla koristeltu hissi..

Porin teatteritalo on tunnettu koristeellisesta ulkomuodostaan. Rakennuksen koristelun ja esiripun suunnitteli 1800-luvulla tukholmalainen Carl Grabow, joka toi Poriin mukanaan valmiit koristeet.

Teatterin katseenvangitsija on teatterisalin katto, jonne koristemaalari Salomo Wuorio maalasi pulleita, siivekkäitä lapsienkeleitä eli puttoja. Kattomaalauksessa putot ovat eri taiteenlajien muusia.

Teatterisalin jykevän kattokruunun teki tukholmalainen kuvanveistäjä Henrik Nerpin.

Uudistettu suuri näyttämä avaa esityskautensa 8.9. Tukkijoella-näytelmällä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut