Teatteriyhdistys Fake tekee Myrskyluodon Maijaa nyt etäyhteyksin

Näytelmä on päätetty esittää Pyhärannan Santtiolla, olivatpa kesän kokoontumisrajoitukset mitä tahansa.

Monet kesäteatteryhmät miettivät epävarmassa tilanteessa vielä päätöstään tulevan kesän esityksistään, mutta raumalainen Teatteriyhdistys Fake on päättänyt valmistaa musiikkinäytelmä Myrskyluodon Maijan joka tapauksessa olivat rajoitukset millaiset tahansa.

– Päätimme työryhmässä, että Maijaa ei peruta, sillä epävarmuudessa eläminen syö sekä tekijöitä että yleisöä. Se tehdään tavalla tai toisella, sanoo ohjaaja Lauri Ketonen.

Striimaamaan esitystä ei kuitenkaan lähdetä.

Pyhärannan Santtiolla esitettävän musiikkinäytelmän liput ovat jo myynnissä, mutta eivät koko kapasiteetiltaan, Ketonen muistuttaa.

– Olemme varautuneet rajoituksiin.

Ruudun ääreen

Musikaalin harjoitukset aloitettiin jo viime vuoden puolella. Tällä viikolla työryhmän oli pakko siirtyä etätreeneihin.

– Harjoituksissa on oltu tosi tarkkoja turvallisuuden noudattamisessa, meillä on ollut turvavälit, maskit ja käsihygieniasta on huolehdittu eikä harjoituksissa ole käytetty tarpeistoa. Maija on jo aika hyvässä vaiheessa, sanoo Ketonen.

Hän ohjaa samanaikaisesti myös Pyhämaan Suviteatterille, jonne ainakin vielä tällä tietoa on tulossa harrastajanäyttämön oman aktiivin Teemu Sjöblomin suomentama Ray Cooney -farssi Hyvää, pahaa rahaa.

– Myös siellä harjoitellaan etänä. Molemmissa teattereissa työryhmät ovat hyvin motivoituneita, ja Pyhämaassakin esitys on päätetty tehdä valmiiksi.

Siirtyminen etätreeneihin tuo harjoitteluun kuitenkin suuria haasteita, eikä näytelmää Ketosen mukaan saa tällä tavalla valmiiksi.

Kokemus Faken torstain harjoituksista oli kuitenkin hyvä, vaikka mukana oli yli 20 näyttelijää.

– Luimme ja lauloimme. Etänä voimme tehdä analyysejä rooleista ja kohtauksista, ja koreografimme Sonja Sorvola on myös tehnyt hyviä etäharjoituksia, joilla näyttelijät voivat tutkia oman hahmonsa liikettä omatoimisesti.

Talous tiukilla

Harrastajateatterit ovat kautta maan taloudellisessa ahdingossa, kun viime kesän lipputulot jäivät saamatta.Fakenkin viime kesän näytelmä, Katri Helena peruuntui, samoin kuin Kuumia aaltoja -musiikkikomedian esitykset.

Nuorisotanssiteatteriteos Take a Train to Rauma sen sijaan saatiin siirrettyä keväältä syksyyn ja vietyä läpi juuri ennen koronan toista aaltoa.

– Sen näytöksiä ja kapasiteettia jouduttiin tosin vähentämään. Kassavajetta on, mutta kyllä tässä kituutetaan menemään, Ketonen sanoo.

Nuortenproduktio pääsi myös Spotti-teatterifestivaalille Riihimäelle, mutta festivaali jouduttiin myöhemmin koronan takia peruuttamaan.

– Työryhmälle olisi ollut hienoa päästä sinne, harmittelee Ketonen.

Tukea lahjoituskampanjalla

Fake on nyt turvautunut myös ulkopuoliseen apuun. Monet kulttuuriavustukset ovat Ketosen mukaan suunnattu vain ammattilaisille.

– Onneksi on olemassa säätiöitä ja rahastoja, jotka tukevat myös harrastajia.

Yhdistys lähtkin hakemaan rahoitusta toiminnalleen Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahja-keräyksestä, jossa yleisö voi tukea teatterin toimintaa minimissään viiden euron suuruisella summalla Kulttuurilahja.fi -sivustolla.

Kampanja päättyy kesäkuun lopussa. Sivistysrahasto tukee hanketta lahjoittamalla pottiin oman 20 prosentin lisäosuuden kerätystä summasta.

– Alkuun meillä oli lahjoittajia oli aika kivasti, nyt on ollut vähän hiljaisempaa, Lauri Ketonen sanoo.Kampanjaa on ohjaajan mukaan tarkoitus markkinoida vielä uudelleen kevään mittaan.

Suomen Harrastajateatteriliitto jakaa 18 000 euroa koronatukea teattereille. Se on myös avannut kampanjan Mesenaatti.fi:ssä.

Myskyluodon Maija on teatteriyhdistykselle iso projekti. Fakessa tuotantojen luova tiimi koostuu ammattilaisista, joille maksetaan palkkaa. Esiintyjät ovat pääasiallisesti harrastajia.

Oma esitystila Raumalle

Teatterinyhdistys Fake on tänä keväänä saamassa omat harjoittelu- ja esiintymistilat Raumalta. Ne ovat parhaillaan valmistumassa uuteen Tules-taloon Aittakarinkadulle entisen Sinari tiloihin, joissa aiemmin toimivat Sinisoihtu, karaokebaari Putka sekä keikkapaikka Varastoklubi.

Yhdistys on yksi Tules ry:n yhteistyökumppaneista

– Omilla tiloilla on iso merkitys sille, mitä voimme tulevaisuudessa tehdä. Se mahdollistaa rohkeamman ohjelmistosuunnittelun ja monipuolistaa ohjelmistoamme. Tarkoitus on tehdä myös pieniä produktioita ja järjestää konsertteja ja tapahtumia yhteistyössä Tuleksen kanssa, Lauri Ketonen kertoo.

Uusi esitystila tulee olemaan muuntuva, siellä ei ole kiinteää näyttämöä tai katsomoa.

Fake aloitti toimintansa Raumalla 2017. Sen ensimmäinen esitys oli Badding-musikaali.

Muissa harrastajaryhmissä ratkaisuja lähiviikkoina

Muissa seudun kesäteattereissa ei vielä ole tehty päätöksiä kesän suhteen. Tosin harrastajaryhmissä ollaan maaliskuussa hyvin epäileväisiä kesän toteutumisen suhteen.

– Kyllä nyt taitaa historia toistaa itseään, ja edessä on toinen hiljainen kesä, toteaa tuottaja Susanna Salo-Kimppa Tuiskulan kesäteatterista.

Virallista päätöstä kesän kohtalosta ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Teatterin piti esittää Tuiskulassa Pekka Saariston uutta näytelmää Kun lesket empivät.

Taloudellisesti tilanne on vaikea, sillä osa uuden produktion kustannuksista on maksettu ennakkoon.

– Kyllä se on vienyt kassan kuiviin.

Toistaiseksi teatteriyhdistys ei ole saanut tukea toimintaansa.

– Viimeksi sitä on haettu Satakunnan Kulttuurirahastolta.

Katastrofaaliseksi tilannetta kuvailee Kuivalahden nuorisoseuran puheenjohtaja Ulla Anttila. Nuorisoseura ylläpitää kesäteatteria Eurajoen Kuivalahdella. Seuratalon kulut juoksevat, mutta viime kesältä ei ole mitään tuloja.

Päätöstä tulevasta kesästä ei sielläkään vielä ole tehty.

– Juuri soittelimme ohjaaja Tomi Aallon kanssa, että katselemme vielä pari viikkoa.

Anttila ei elättele turhia toiveita.

– Jos voisi esittää, saisimmeko talkoolaisia ja tulisiko yleisöäkään?

Kesäteatterilla oli viime vuona 40-vuotisjuhlavuosi. Näytelmäksi oli valittu Reijo Leinon Kievarin naiset.

Laitilalaisessa Kaivolan kesäteatterissa ollaan vielä toiveikkaita. Helmikuun Facebook-päivityksessä odotellaan vielä hyvää teatterikesää.

– Kovasti ollaan edelleen tekemässä kesäteatteria, mutta huonoltahan tilanne näyttää, arvioi Matti Varjonen kesäteatterilta.

Markku Hyvösen Kuin jäitä polttelis -näytelmän harjoittelu jäi viime vuonna pahasti kesken.

– Vähän tässä on vielä armonaikaa, mutta kyllä päätös kesästä pitää tehdä ennen huhtikuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut