Tehtaanjohtaja Timo Suutarla jättää UPM:n, Jari Mäki-Petäys ottaa vetovastuun – "Raumalla erittäin hyvä tilanne"

Uudelle ykköspomolle tehdas on hyvin tuttu. Mäki-Petäys tuli Raumalle Kajaanista 2002. Hän on ehtinyt olla vastuussa kuitu- ja energiaosastosta, kunnossapidosta ja viime vuodet tuotannosta.

| Päivitetty

Rauman paperitehtaan johtaja vaihtuu maaliskuun alussa. Timo Suutarla jättää UPM:n. Vetovastuun Raumalla ottaa operatiivinen johtaja Jari Mäki-Petäys.

Uudelle ykköspomolle tehdas on hyvin tuttu. Mäki-Petäys tuli Raumalle Kajaanista 2002. Hän on ehtinyt olla vastuussa kuitu- ja energiaosastosta, kunnossapidosta ja viime vuodet tuotannosta.

– Nöyränä, mutta innokkaana olen lähdössä uuteen tehtävään. Näen, että Raumalla on hyvät mahdollisuudet pärjätä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Meillä on erittäin hyvä tehdas, hyvä porukka ja PK2:n pysäyttämisen jälkeen tehokas organisaatio, sanoo Mäki-Petäys.

Paperiteollisuudessa puhutaan pudotuspeleistä. Jo pitkään kannattavuutta on pidetty yllä sulkemalla koneita ja jopa kokonaisia tehtaita. UPM päätti viime vuonna lopettaa Kaipolan tehtaan Suomessa ja Chapellen Ranskassa. Lisäksi Shottonin tehdas Britanniassa on myynnissä.

Rauman neljästä koneesta jatkavat vain ykkönen ja nelonen.

– Kansainvälinen kilpailu näkyy. Kaikki tuottajat ovat samassa tilanteessa. Kustannukset nousevat, mutta kysynnän vähetessä paperin hintaan kohdistuu painetta.

Korona kuritti painopaperien valmistajia alkuvaiheessa.

– Siitä on pikkuisen toivuttu, mutta entiselle tasolle ei ole päästy, sanoo Mäki-Petäys.

Ennusteet ovat entisenlaiset. Painopaperien tarve Rauman tehtaan markkinoilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vähenee hiljalleen.

UPM on rajulla kustannuskuurilla pystynyt pitämään myös painopaperien valmistuksen kannattavana. Investointinsa yhtiö ohjaa muihin, kasvaviin bisneksiin.

Suutarla aloitti uransa paperitehtailla Kaukaalla 1985. Rauman tehtaanjohtajaksi hän tuli keväällä 2015.

– Pitkän urani kohokohtana pidän Rauman neloskoneen rakentamista ja starttia. Silloin palkattiin sata ihmistä. Sen jälkeen onkin ollut paljon toisenlaista tekemistä, sanoo Suutarla.

Ennen Raumaa hän johti Kouvolassa Myllykosken tehdasta, jonka alasajoa Suutarla joutui hoitamaan. Saneerauksia ja sulkemisia on osunut muitakin kohdalle.

– Uuden rakentaminen ja tekemisen meininki näyttää siirtyneen sellun puolelle.

Suutarlan työsuhde jatkuu elokuulle.

– Sitten uusia ovia availemaan, hän kuittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut