Teitkö havaintoja? Sorsat popsivat taimenenmätiä Raumanjoessa

Vaihteleva virtaama ja veden laatu eivät ole Raumanjoessa kutevien taimenien ainoa uhka.

Useampikin jokivarressa kulkenut kaupunkilainen on havainnut sinisorsien olevan erittäin kiinnostuneita kutupuuhissa olevista taimenista. Havaintojen mukaan sorsat ovat jopa siirtyneet ruokailemaan suoraan havaitsemalleen kutupaikalle. 

Kaikkiruokainen sinisorsa syö kasvien ja selkärangattomien ohella sammakoita ja kaloja, jos sattuu saamaan niitä kiinni. Siksi on hyvin todennäköistä, että sorsat ovat oppineet syömään tuoretta taimenenmätiä.

Sorsien merkitystä taimenien poikastuotannolle on vaikea arvioida. Vain osasta mätiä kuoriutuu poikasia, eikä niidenkään selviämisprosentti ole kovin suuri. Raumanjoki on myös pieni virta, joten suurelle poikasmäärälle ei olisi edes tilaa. 

Toisaalta huonona vuonna mätiä voi olla vähän, ja silloin mädinsyöjien merkitys kasvaa.

– Äskeisen sähkökalastuksen tulosten valossa  sorsien sorsimiseen ei  näytä olevan syytä, Hyvärinen summaa.

Pienessä joessa pienetkin asiat voivat ratkaista. Siksi sorsat vaikuttavat olevan joka tapauksessa yksi lisäriski Raumanjoen taimenille.

Yhtenä toimenpiteenä kaupunki lopetutti Kaunisjärvenpuiston luvattoman sorsanruokintapaikan. Sorsien toivottiin siirtyvän sen vuoksi muualle.

Oletko seurannut taimenien ja sinisorsien rinnakkaiseloa Raumanjoessa? Millaisia havaintoja olet tehnyt? Kommentoi tähän tai sähköpostitse jami.jokinen@marvamedia.fi