Tekaistu kuitti ja mersu firman piikkiin

Syyttäjä vaatii liiketoimintakieltoa ja ehdollista vankeusrangaistusta eurajokelaiselle yrittäjäpariskunnalle.

Heitä epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta sekä avunannosta törkeään veropetokseen. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2011-2013.

Eurajokelaisen ovat toimineet yhteistyössä merikarvialaisen elinkeinonharjoittajan kanssa. Tältä on ostettu tavaraa, josta kirjoitetut ostolaskut on yhtiön kirjanpitoon merkattu kahteen kertaan.

Vuodelta 2011 summa on vajaat 49 000 euroa ja vuodelta 2012 runsaat 16 000 euroa. Lisäksi vuodelta 2011 kirjanpidossa on tekaistu 30 000 euron ostokuitti.

Pariskunnan yhteisessä käytössä ollut maastohenkilöauto on syyttäjän mukaan hankittu ilman liiketaloudellista perustetta. Yhtiön nimissä oli myös mopoauto, jonka myynnistä saatua rahaa ei kuitenkaan ole kirjanpitoon kirjattu.
Verottaja on nähnyt puutteita myös päivittäisessä kirjanpidossa. Sekä vuonna 2011 että 2012 yrityksen liikevaihto on ollut runsaat miljoona euroa.

Syyttäjän mukaan yrittäjät ovat toiminnallaan aiheuttaneet sen, että heille on määrätty runsaat 47 000 liian vähän veroja.

Ratkaisu jutussa annetaan ensi viikolla.