Tekojäärata vaatii jäätyäkseen kostean pohjan

Raumanmeren tekojääradan kaukalot ovat olleet pystyssä jo jonkin aikaa. Kaupunkilaisia on kuitenkin ihmetyttänyt sadekelilläkin kentällä toiminnassa oleva sadettaja: Yrittääkö kaupunki saada runsaalla kastelulla tekonurmen kasvamaan?

- Jääradan tekeminen keinonurmen kumirouheen pinnalle poikkeaa hiekka- ja asvalttikenttien jäädyttämisestä, kaupungin kenttämestari Esa-Pekka Laine kertoo.

Kun kenttä tehdään ensin mahdollisimman kosteaksi, voidaan pinnan alla oleviin putkistoihin johtaa kylmäkontista jäädyttävää liuosta.

- Kenttä on tarkoitus jäädyttää pohjalta, eikä pinnalta alkaen, Laine kertoo.

Sääennusteet lupailevat

kylmenevää keliä

Kenttämestarina työskennellessään Laine joutuu tukeutumaan talven kynnyksellä pitkälti sääennusteisiin, jotka lupailevat nyt loppuviikolle yöpakkasia ja päivisinkin enää vain paria plusastetta.

- Väkisin emme yritä kenttää saada jäätymään, vaan tässä toimitaan talonpoikaisjärjellä.

Kun lämpötila pysyy pari astetta nollan kummallakin puolella, pystytään tekojäärataa jäädyttämään putkistoissa kiertävän kylmäliuoksen avulla.

- Jos lämpimämmät päivät kuitenkin palaavat ja leuto jakso kestää parikin viikkoa, niin jäädyttäminen siltä erää lopetetaan. Se olisi rahan tuhlausta, eikä meillä kunnallistasolla ole niin kiire saada kenttää jäätymään kuin esimerkiksi Pohjoisen yksityisillä lasketteluyrittäjillä on hiihtolatujensa kanssa, Laine sanoo.