Tekojäillä riittää vääntöä mailojen käytöstä - "Poliiseiksi emme voi ruveta"

Rauman tekojääratoja tehdään jo. Kaukalot ovat pystyssä ja pian alkaa jäädyttäminen.

Raumanmeren tekojäätä valmistellaan jo talven tuloon. Toiveissa on päästä luistelemaan joulukuun alkupäivinä. Kuva: Juha Sinisalo

Jos kelit sallivat, saadaan Rauman tekojääradat luistelukuntoon joulukuun alussa. Samalla käynnistyvät jokatalviset väännöt siitä, missä ja miten saa käyttää mailoja ja missä on mailattomien luistelualue.

– Me emme voi ruveta poliiseiksi. Kyllä nämä asiat ovat käyttäjien vastuulla, Rauman vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki sanoo.

Haistattelua vastassa

Rajamäki tietää, ettei homma ole helppo. Mailattomien alueella mailoillaan lämäilevät saattavat haistatella poistumiskehotuksen antajalle.

Raumalla tekojäitä on tällä hetkellä kaksi; Raumanmerellä ja Lähdepellolla. Kummassakin paikassa kaukalo on tarkoitettu mailallisille.

Raumanmeren tekojäällä kaukalon ulkopuolinen alue on kokonaan mailatonta aluetta. Lähdepellolla mailoja saa käyttää kaukalon lisäksi kaukalon kuntoportaiden puoleisella jääalueella.

– Lähdepellolla homma toimii paremmin, kun alue on isompi. Lähdepellon tultua ei Raumanmerellä ole enää niin valtavaa ruuhkaakaan, kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Tommi Cederberg toteaa.

Ongelmatonta ei ole mailojen kanssa kaukalossakaan. Isommat lämäävät kiekkoa paljon kovempaa kuin polvenkorkuiset aloittelijat. Rajamäen mukaan välillä käykin niin, etteivät pienemmät uskalla koko kaukaloon, vaikka kuinka on maila matkassa.

Rajamäki toivookin, että käyttäjat jakaisivat sopuisasti kaukaloa. Toisessa päässä voisi olla menossa peli ja toisessa päässä voitaisiin laukoa maaleihin. Sivusuunnan laukauksia Rajamäki ei kannata, sillä silloin voi kiekko helposti suuntautua yli laidan ja osua mailatta luistelijaan.

– Tampereella taisi käydä niin, että sivusuuntaisesti lauottu kiekko meni yli laidan ja osui kevyen liikenteen väylällä kulkeneeseen, Rajamäki muistelee.

Keskuspuistoa kehutaan jo

Mailattomien tilanne paranee oleellisesti, kunhan Keskuspuistoon suunniteltu luistelurata valmistuu. Siellä ei ole mailavuoroja ollenkaan.

– Keskuspuistosta on jo tullut kiitosta, Rajamäki kertoo.

Tärkeintä Rajamäen mukaan onkin ottaa toiset huomioon ja noudattaa annettuja ohjeita. Tottelemattomuus ei kuitenkaan kohdistu vain mailojen käyttöön. Kaupungin taholta on monta kertaa muistutettu, että jäänhoitotauolla jäältä on ehdottomasti poistuttava, koska näkyvyys jääkoneesta on rajallinen.

– Silti näkee tilanteita, joissa isä luistelee pienen lapsensa kanssa jääkoneen perässä, Rajamäki huokaa.

Kaukalot kiinnostavat myös pimeällä. Rajamäki bongasi viime vuonna itsenäisyyspäivänä kaksi luvatonta nuorukaista ja kävi heille huomauttamassa asiasta.

– Toinen vastasi, että mene sinä vaan katselemaan Linnan juhlia, Rajamäki nauraa.

Kaukalot ovat jo pystyssä

Itse jäädyttäminen etenee aikataulussa. Cederbergin mukaan molemmissa paikoissa on kaukalot jo pystyssä ja nyt ollaan aloittelemassa jäädytystä.

– Sään pitää olla plussalla, jotta saadaan pohja jäädytettyä. Sellaiset +5 on kaikkein parasta, Cederberg kertoo.

Jatko riippuu sitten ilmoista, muun muassa siitä, mitä taivaalta mahdollisesti tulee alas. Esimerkiksi lumi pitää sulattaa ennen kuin päästään jäädyttämään.

Tekojäiden aukioloaikoihin ei Cederbergin mukaan ole tulossa muutoksia. Radat ovat auki arkisin kello 8–21 ja viikonloppuisin kello 9–21.

Raumanmeren tekojää on suljettu jäänhoidon ajan päivittäin kello 14.30–15.30 sekä maanantaisin kello 8–11. Lähdepellolla vastaavat ajat ovat päivittäin kello 13.30–14.30 ja maanantaisin kello 8–11.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut