Teksti kohtaa äänen ja kuvan – merimuseon torniin syntyi kesäksi moniaistinen kokonaisuus tutulta kolmikolta

Tekijät kertovat halunneensa tarjota uniikin elämyksen, joka laajentaisi ymmärrystä meren salaperäisyydestä ja monimuotoisuudesta.

Runous kohtaa kuvataiteen ja äänen merimuseon tornin kesänäyttelyssä. Runoilija Nina Rintala (vas.), kuvataiteilija Kirsi Backman ja äänitaiteilija Heikki Vastiala toteuttivat toista kertaa yhteisen näyttelykokonaisuuden.

Nina Rintala, Kirsi Backman ja Heikki Vastiala toteuttivat jo toisen yhteisen moniaistisen näyttelyn Raumalle. Merimuseon tornissa avautunut Aalloilla yhdistää Rintalan ääneen lukemat runot Backmanin keramiikkaveistoksiin ja reliefeihin sekä Vastialan äänimaailmaan.

Vastaavalla konseptilla syntyi muutama vuosi sitten Rauman taidemuseon piharakennukseen Metsäpolkuja-kokonaisuus.

– Näyttely sai tuolloin valtavan hyvää palautetta, ja meille jäi siitä nälkä tehdä jotain vielä yhdessä, Rintala sanoo.

Torni vaikea paikka

Nyt ollaan meren äärellä. Äänitaiteilija Heikki Vastialan luoma äänimaisema ja Rintalan lukemat otteet omasta Merenalaiset hulmuavat osat -runokokoelmasta kuuluvat tilaan sijoitetuista kahdeksasta kaiuttimesta. Tekijät kertovat halunneensa tarjota uniikin elämyksen, joka laajentaisi ymmärrystä meren salaperäisyydestä ja monimuotoisuudesta.

Torniosa ei ollut äänitaiteen tekijälle se helpoin ympäristö ääniteokselle.

– Paikkana torni on älyttömän vaikea. Pyöreä huone ja akustisesti vaikeat, kovat pinnat. Teosta on jouduttu muokkaamaan ja se on valmistunut täysin akustiikan ehdoilla, Vastiala kertoo.

Tuulisella säällä tuulen ujellus sekoittuu näyttelyn ääniin, jotka ovat sekoitus musikaalisia osioita ja efektiääniä. Kaikki on tuotettu syntetisaattorilla aaltojen kohinasta rantakivien kolahteluun. Teos on Vastialan ensimmäinen monikanavateos.

– Ainoa orgaaninen ääni on Ninan ääni, Vastiala sanoo.

Hän on jakanut hieman yli puolituntisen äänimaailman Rintalan runojen teeman mukaisesti merenalaiseen ja merenpäälliseen.

– Äänet ovat syntyneet runojen inspiroimana. Itse koen, että teksteissä liikutaan luonnon ohella myös ihmisen sisäisessä maailmassa, mikä tekee kokonaisuudesta kiehtovan.

Teksti ruokki kuvataiteilijaa

Kirsi Backman on työstänyt näyttelyteoksiaan vuoden verran. Aluksi hän kuunteli Rintalan nauhalle lukemia runoja, teki ensin luonnoksia ja siirtyi sitten työstämään savea.

– En niinkään koe, että kuvitan runoja, vaan runot toimivat prosessin käynnistäjänä.

Näyttelytilaan on syntynyt kahdenlaisia teoksia: alakerrassa Backmania ovat kiehtoneet mereen liittyvä mytologia ja mystiset hahmot.

– Teoksissani korostuu myös meren voimaannuttava vaikutus

Yläkerrassa lähtökohtana on ollut puhdas vesi.

– Olen käyttänyt yläkerran töissäni erilaisia lasituksia ja värejä, joita en yleensä käytä.

Aalloilla Rauman merimuseon tornissa 31.8. asti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut