Telakan kalliot louhitaan tuotantohallin tieltä – käytetään Järviluotojen pengertien pohjaksi

Havainnekuva telakan kallioiden sijoittumisesta satamatien pohjaksi.

Rauman Seaside Industry Parkin alueella valmistaudutaan uuden tuotantohallin rakentamiseen. Suurin syy on Rauman telakalla rakennettavat sotalaivat, jotka pitää saada katon alle ja katseilta suojaan.

Ennen uuden hallin rakentamista pitää kuitenkin louhia kallioalue meriteollisuuspuistosta.

Rauman kaupunki ja Rauman Satama saivat Varsinais-Suomen ely-keskuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa luvan käyttää kalliolouhe tulevan pengertien pohjaksi.

Reunaehtoina on, ettei täyttöä uloteta Järviluotojen rantaan kiinni ja että pengerrys- ja ruoppaustyöt tehdään merimetsojen pesintäkauden ulkopuolella. Sataman ja telakan naapurina asustaa Suomen suurimpiin kuuluva mustien lintujen kolonia.

– Olemme hyvin tyytyväisiä siitä, että telakan kallio saadaan hyötykäyttöön osaksi tulevaa pengertietä. Toki on muistettava, että lopullinen pengertieratkaisu odottaa edelleen oikeuden päätöstä ELY-keskuksen määräämästä toimenpidekiellosta merimetsojen suojelemiseksi, Rauman Sataman tekninen johtaja Timo Metsäkallas sanoo tiedotteessa.

Kalliolouhetta ajetaan autoilla telakan rannasta mereen ja proomuilla Iso- ja Vähä-Järviluodon väliin.

– Tietä ei voida tässä vaiheessa rakentaa valmiiksi ja ottaa käyttöön. Ympäristö- ja kustannussyistä on erittäin hyvä, että louhittava kallio voidaan sijoittaa lähelle, Rauman kaupungin kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila lisää.

Ely-keskus toteaa lausunnossaan, että vaikka töitä vesialueella voidaan toteuttaa lintujen pesimäajan ulkopuolella, pengertietä ei ole jatkossakaan mahdollista tehdä maalle saariin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti merimetsojen ja harmaahaikaroiden pesiä vahingoittaen ja hävittäen.

Kaupunki ja sen omistama satamayhtiö pyytävät pian tarjouspyyntöjä ruoppaus- ja louhintatöistä. Urakoitsija valitaan elokuussa ja työt alkavat syksyllä.

 Alustavan aikataulun mukaan työt valmistuvat ensi keväällä ennen merimetsojen paluuta.

Järviluodot ilmakuvassa. Saarten takana vasemmalta lukien satama, meriteollisuuspuisto ja metsäteollisuus. Kuva: Iiro Lehtonen

Klo 11.11 lisätty maininta ely-keskuksen lausunnosta.

_logo_meren_vuosi.svg

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Telakan uutta hallia sotalaivojen rakentamiseen suunnitellaan RMC-vetoisesti – "Investointipäätös ehkä syksyllä"