"Telakan nykyinen epidemia-aalto on taltutettu" – testaukset ja rokotustilaisuudet jatkuvat

Rauman telakan koronaepidemia on ohi. Kuva: Arkisto/Juha Sinisalo

Rauman telakan nykyinen epidemia-aalto on taltutettu, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Alkuviikolla 120 työntekijältä otetuista satunnaistesteistä ei ole enää ilmennyt uusia tartuntoja.

Tähän mennessä telakan alueella on 17.9. alkaen todettu yhteensä 217 koronatartuntaa. Yksi työntekijä on tällä viikolla ohjattu uusintanäytteelle.

Eristyksessä on edelleen viisi työntekijää ja karanteenissa neljä.

Ulkomailta tulevilta työntekijöiltä otetaan edelleen PCR-näytteet aikaisintaan 72 tuntia maahan tulon jälkeen.

Telakan alueelle ei pääse ennen ennen negatiivista näytevastausta. Samoin työntekijöiden viikoittaisia satunnaistestauksia jatketaan PCR-tekniikalla. Näistä testeistä voi vapautua esittämällä näytteenottajalle todistuksen täydestä koronarokotussuojasta.

– Lisäksi uudeksi toimintamalliksi suositellaan toistuvien itse tehtävien antigeenitestien käyttöönottoa telakalla. Tällaisesta testauksesta on hyvää kokemusta esimerkiksi Harjavallan akkutehtaan työmaalta ja Olkiluodosta, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Johtavan ylilääkärin Hannu Nordqvistin mukaan Rauman kaupunki valmistelee parhaillaan telakan alueen toimijoiden kanssa Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräämien terveystarkastusten käytäntöjä.

– Lisäksi kaupunki jatkaa rokotustilaisuuksia telakan alueella. Rokotekattavuuden parantaminen on tilanteessa erittäin tärkeää.

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa. Rauman telakan tilannetta käsittelevään kokoukseen osallistuivat torstaina 21.10. myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Lounais-Suomen aluehallintoviraston edustajat.

Lisää aiheesta

Myös Helsingin telakalla laajoja koronaketjuja – kaikki työntekijät testataan, laivan luovutus myöhästyy