Telakka- ja paperiteollisuuden ahdinko painaa Rauman seutua

Satakunnan seutukuntien odotukset ovat kevään Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan melko samankaltaiset kuin muuallakin maassa. Ilmassa on toiveikkuutta, mutta työllisyystilanne on heikentynyt vuoden takaisesta.

Raportin mukaan elinkeinoelämän ja yritysten tilanne on tällä haavaa 10 seutukunnassa Suomessa parempi kuin vuosi sitten.

Näiden joukossa on Porin seutu, jonka positiivisia odotuksia nostavat alueelle suunnitellut ja osin jo käynnissä olevat investoinnit.

Rauman seudun näkymiä varjostavat telakka- ja paperiteollisuutta koskevat henkilöstön vähentämistarpeet.

Tilanne ei Raumallakaan ole yksiselitteisen synkkä, sillä esimerkiksi potkurilaitteiden valmistajilla on hyvä tilauskanta. Alueen pk-sektori on vireä.

Tasaisimmat odotukset maakunnassa on Pohjois-Satakunnassa, jossa tilanne elinkeinoelämän ja työllisyyden suhteen ei ole suuremmin

Työllisyystilanne oli Satakunnassa hyvä vielä viime keväänä, mutta kääntyi huonompaan suuntaan kesän jälkeen. Viime vuoden loppupuolella työttömiä työnhakijoita on ollut keskimäärin tuhat enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös lomautettujen määrä on noussut selkeästi.

–  Vaikka Satakunnassa oli tammikuun lopussa 250 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuoden 2012 lopussa, työttömyysaste oli koko valtakunnan viidenneksi alhaisin ELYjen joukossa, toteaa Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen.

Työllisyystilanne on Satakunnassakin erittäin haasteellinen, koska elinkeinoelämän positiiviset odotukset kohdistuvat pääasiassa vuoden päähän.