Telian 3G-verkko suljetaan ensin Satakunnasta ja sitten koko maasta

Telia tiedottaa, että 3G-verkon sulkeminen jatkuu tammi–helmikuussa Satakunnassa ja Vakka-Suomessa.

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Telia sammutti 3G-verkon syksyn 2023 aikana Satakunnassa Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. Lisäksi 3G loppui Riihimäellä. Verkosta luopuminen on sujunut niin hyvin, että nyt Telia tiedottaa ajavansa 3G-verkon alas koko maassa vuoden 2024 aikana.

Tammikuun 29. päivä alkavalla viikolla verkosta poistuvat Eura, Eurajoki, Laitila, Pyhäranta, Rauma ja Säkylä. Porin verkko puretaan 12. helmikuuta alkavalla viikolla ja kuun lopulla 3G loppuu muun muassa Huittisista, Pomarkusta ja Sastamalasta.

Maaliskuussa 3G:n sulkeminen jatkuu Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla.

5G-verkko tavoittaa jo yli 90 prosenttia

Vanhentunut 3G-verkko suljetaan, koska uudemmat verkot tarjoavat suuremman nopeuden ja tiedonsiirtokapasiteetin ansiosta paremman asiakaskokemuksen. 3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön.

Niissä myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin vanhoissa 2G- ja 3G-verkoissa.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on 99,9 prosenttia, ja uusi 5G-verkkokin tavoittaa jo yli 90 prosenttia suomalaisista. 3G-verkon liikenne on vähentynyt viime vuosina nopeasti.

– 3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja yhä useampi puhelu soitetaan 4G-puheluina, kun asiakkaat ovat päivittäneet puhelimiaan uudempiin malleihin. Nyt on korkea aika päivittää viimeisetkin vain 2G- ja 3G-verkossa toimivat puhelimet ja nettilaitteet uudempiin, jotta kaikki palvelut toimivat sujuvasti 3G-verkon eläköityessä, Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti opastaa yhtiön tiedotteessa.

4G-verkkoa uudistettu ja lisätty

5G-verkon rakentamisen lisäksi Telia on valmistautunut 3G-verkon sulkemiseen uudistamalla 4G-verkkoa ja rakentamalla lisää 4G-peittoa. Yritys- ja julkishallinnon asiakkaiden kanssa on käyty läpi verkkomuutoksen aikataulua ja vaikutuksia.

Viimeiset kuluttajien vanhat 3G-liittymät on päivitetty viime vuonna, ja laitekampanjoilla on jo pitkään vauhditettu uudempien puhelinten käyttöönottoa.

Esa Viippola

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut