TEM: Posivan rakentamisluvan ehto täyttyy

Suomen hallitus myönsi Posivalle rakentamisluvan marraskuussa 2015. Siihen asetettiin ehto, jonka mukaan lupa lakkaa olemasta voimassa, ellei Posiva aloita kapselointi- tai loppusijoituslaitoksen rakentamista kahden vuoden kuluessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaanotti viime viikolla Säteilyturvakeskuksen lausunnon, jossa todetaan Posivan aloittaneen loppusijoituslaitoksen rakentamisen Eurajoelle. TEM toteaa nyt virallisesti ehdon täyttyneen.

Suomen asema ydinjätehuollon edelläkävijänä koko maailmassa vahvistui jälleen, kun Posiva ja YIT Rakennus allekirjoittivat 20 miljoonan euron sopimuksen louhintaurakasta (LS 30.11.). Olkiluodossa on tunneleita louhittu jo pitkään.

Tutkimusluola Onkalon rakentaminen käynnistyi jo kesällä 2004. Merkittäväksi tämän uuden urakan tekee nimenomaan se, että nyt on ensi kertaa kyse varsinaisen loppusijoituslaitoksen tunnelien louhinnasta.

Loppusijoituksen aloittaminen Olkiluodossa vaatii toteutuakseen vielä valtioneuvoston myöntämän käyttöluvan. Posiva suunnittelee hakevansa käyttölupaa vuonna 2020 ja saavuttavansa loppusijoitusvalmiuden vuonna 2023.