Teollisesta internetistä haetaan Suomelle megatrendiä

Teknologiateollisuuden mukaan Suomella on ensiluokkainen tilaisuus tarttua teollisen internetin ratkaisujen kehittämiseen nyt, kun siitä voi vielä saada merkittävää kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla.

– Teollista internetiä voidaan hyödyntää teollisuuden tuotteissa, tuotantoteknologioissa ja koko liiketoiminnassa, mutta hyödyt eivät rajoitu vain teollisuuteen, vaan koko yhteiskunta hyötyy esimerkiksi kaupan ja terveyspalveluiden älykkäistä ratkaisuista, Anu Lääveri sanoo.

Raumalaisessa teollisuuden käynnissäpito- ja projektipalveluita tarjoavassa Sataservice Oy:ssä teollinen internet eli koneiden ja laitteiden älyratkaisuihin kytketty palveluliiketoiminta on jo merkittävä osa toimintaa.

– Aloitin 1990-luvulla kunnossapitoalalla työnjohtotehtävissä. Silloin koneenhoitaja soitti, että laite meni rikki. Nykyään laite ilmoittaa ongelmistaan, pysäyttää tuotannon ja osaa jopa itse huoltaa itseään, Sataservicen operatiivinen johtaja Tuomas Kaitila toteaa.

Kaitilan mukaan älyratkaisuita on nykyään jo monissa laitteissa suuresta nosturista sorviin.

– Langaton verkko on niin kattava, että esimerkiksi eläinkuljetusauto on liikkuessaan yhteydessä eläinlääkäriin raportoiden esimerkiksi lämpötiloista ja hiilidioksidin määrästä.

Älykkäillä teollisen internetin ratkaisuilla haetaan säästöä ja järkevää käytettävyyttä. Enää huoltoja ei merkitä kalenterin mukaan, vaan tuotannon ja laitteen ehdoilla.

– Laitteiden pitää pysyä käynnissä. Ei enää ole varaa pitää toista sorvia varalla odottamassa, jos ensimmäinen on huollossa.

– Huonoin tilanne on se, että laite alkaa nitkuttaa ja tekee susikappaleita. Kun niitä on lähetetty kasa Brasiliaan, niin se vasta maksaakin.

Etäyhteyden välityksellä huollettavat laitteet säästävät niin rahaa kuin aikaa. Kaitilan mukaan Raumalta ei tarvitse lähteä ajamaan Lappeenrantaan saakka.

– Paikallinen sähkömies voi vaihtaa tarvittavan osan, me täältä ohjelmoimme ja käynnistämme koneen.

Lue lisää keskiviikon Länsi-Suomesta