Teräväpiirtovalmius kannattaa varmistaa antennitelevisiossa

Televisiota antennitalouteen hankkiessa kannattaa varmistua siitä, että uudella laitteella voi katsoa teräväpiirto- eli HD-lähetyksiä. Suomessa otetaan nimittäin antennitelevisioverkon lähetyksissä käyttöön vuoden 2017 alusta entistä laajemmin uusi lähetystekniikka, joka tarkoittaa sitä, että kaikki antenniverkon kanavat eivät enää parin vuoden päästä näy, jos televisiossa tai digiboksissa ei ole DVB-T2-viritintä.

Rauman Expertin myymäläpäällikkö Marko Nurmen mukaan osa tietää asiakkaista tietää hyvin tulevaisuuden vaatimuksista.

– Löytyy hyvinkin valveutuneita asiakkaita, mutta myös niitä, jotka eivät ole asiasta kuulleetkaan.

Laitteistojen kohdalta yhteensopivuuksista kannattaa tiedustella myyjiltä, sillä heillä on lain mukaan velvollisuus kertoa laitteiden ja lähetysten yhteensopivuudesta. Sama tieto on ilmoitettava niin ikään verkkokaupoissa. Yhteensopivista laitteista löytyvä Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että laite on Suomessa testattu ja takaa, että kuluttaja pystyy tulevaisuudessa vastaanottamaan laitteella kaikki antennitelevision ohjelmistot.

Rauman kodinkoneliikkeissä valtaosa antenniverkon televisioista ja digibokseista alkaa olla jo yhteensopivia.

– Ihan muutamia sellaisia tuotteita on vielä, jotka eivät ole yhteensopivia, Tekniset Mäntysen kauppias Jyrki Mäntynen kertoo.

Suomessa siirrytään vuoden 2017 alussa teräväpiirtotekniikkaan vaiheittain. Tarkkaa kanavakohtaista aikataulua ei vielä ole päätetty, mutta ensimmäisenä uuteen lähetystekniikkaan siirtyvät antenniverkon maksukanavat. Viimeisenä vuorossa ovat Yleisradio, MTV3 ja Nelonen.

– Suurelle osalle asiakkaista on epäselvää, onko katolla oikeanlainen antenni. Annamme siihenkin neuvoja, Nurmi toteaa.