Terveyskeskuksen purku nousi suosikkivaihtoehdoksi sairaalanmäellä

Laaja selvitys kartoittaa, mitä mahdollisuuksia on uudistaa Rauman sote-tiloja.

Sairalaanmäen tilauudistuksen suunnittelussa keskeiseksi nousee kuvassa oikealla näkyvän terveyskeskusrakennuksen korvaaminen joko uudisrakennuksella, aluesairaalan tiloihin sijoittamalla tai näiden yhdistelmällä. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman nykyinen terveyskeskus tulisi purkaa ja korvata uudisrakennuksella, on Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunnan päättäjien kanta Rauman sairaalanmäen tulevaisuuden ratkaisuihin.

Sote-valiokunta näkee toteutukselle kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on, että terveyskeskus voidaan purkaa ja korvata uudisrakennuksen ja peruskorjattujen aluesairaalan tilojen yhdistelmällä.

Toisena vaihtoehtona on, että toiminnot voidaan sijoittaa uudisrakennukseen jollekin muulle paikalle, jolloin purkamisen ja rakentamisen aikaisia väistötiloja ei tarvittaisi.

Ongelmia on

Purkua perustellessaan valiokunta huomauttaa, että terveyskeskuksessa ei ole tehty peruskorjauksia ja kiinteistössä on tullut esille merkittäviä ongelmia.

Valiokunta viittaa kiinteistön kuntoarvioihin, sisäilmatutkimuksiin sekä työsuojelutarkastuksen ja paloturvallisuustarkastuksen raportteihin.

– Valiokunta pitää tärkeänä, että Raumalla säilyvät hyvät sote-palvelut sekä raumalaisille ja mahdollisen hyvinvointialueen lähikuntien asukkaille. Asianmukaiset tilat ovat edellytys ammattitaitoisen henkilöstön saamiseen ja pitämiseen, valiokunta lausui.

Tarpeita selvitetty

Kannanotto liittyy tarveselvitykseen, jossa on kartoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon tilauudistusta Rauman sairaalanmäellä.Selvityksessä esitellään kaksi muutakin vaihtoehtoa jo mainittujen ohella.

Ne ovat joko terveyskeskuksen peruskorjaus ja -parannus tai terveyskeskuksen purkaminen ja tilojen tiivistäminen peruskorjattaviin vanhan aluesairaalan tiloihin ilman uudisrakennusta.

Näillä vaihtoehdoilla ei kuitenkaan ollut kannatusta sote-valiokunnassa.

Tiivistämisen varaa

Tarveselvityksessä tavoitteena on parantaa tilojen toiminnallisuutta ja tehokkuutta sekä tehostaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita keskittämällä niitä saman katon alle.

Tilauudistusta koskeva hanke on nimetty Steniuksen hyvinvointikampukseksi, koska sairaalanmäen rakennuskokonaisuus sijoittuu Steniuksenkadun varrelle.

Selvityksessä on otettu huomioon laajasti eri sote-toimintojen tilatarpeita. Selvityksen perusteella optimaalisella tilasuunnittelulla tiivistämisen varaa olisi teoriassa noin kolmasosan verran verrattuna nykyisin käytössä oleviin sote-tiloista.

Kiinteistömassaa on nyt noin 32 000 neliömetriä, kun toiminta voitaisiin tarveselvityksen mukaan järjestää noin 19 000 neliömetrin tiloissa.

Nämä tilat kartoitettiin

Kiirevastaanotto

Lääkärien ja hoitajien kiireetön vastaanotto

Monipoli 1 ja 2

Kotisairaala

Lääkinnällinen kuntoutus

Terveyskeskuksen vuodeosastot

Välinehuolto

Suun terveydenhuolto

Hallinto

Vainajien tilat

Perhekeskus ja lastensuojelu

Aikuissosiaalityö/sosiaalitoimisto

Sairaanhoitopiirin toiminta Raumalla

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut