Terveyskeskusten vuodeosastoilla ei vielä koronatunkua

Raumalla potilasluvut ovat pysyneet maltillisina, Laitila auttaa naapureita.

| Päivitetty

Koko korona-ajan on pelätty sairaalakuormituksen käyvän ylivoimaiseksi ja tehohoitopaikkojen loppuvan.

Vielä romahdusta ei ole tullut, mutta esimerkiksi Satasairaalassa sairaalakuormitus yli kaksinkertaistui viime viikon aikana.Viime perjantaina Satasairaalassa oli hoidossa yhdeksän koronapotilasta, joista kaksi oli tehohoidossa. Sairaanhoitopiirin alueella terveyskeskuksissa oli eristyksissä 11 koronapotilasta.

Koko Suomessa oli keskiviikkona sairaalahoidossa 700 koronapotilasta, joista 59 oli tehohoidossa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa oli tiistaina 20 koronapotilasta vuodeosastolla ja viisi tehohoidossa.

Raumalla koronapotilaita alle kymmenen

Välillä hurjiksikin äityneistä tautimääristä huolimatta Raumalla on selvitty maltillisin potilasmäärin. Rauman terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist laskee, että Raumalla on koko pandemian aikana ollut sairaalahoidossa alle kymmenen covid-19-potilasta.

– Tällä hetkellä ei ole yhtään, mutta tilanne vaihtelee päivittäin, Nordqvist totesi tiistaina.

Raumalle jopa perustettiin oma T0-osasto koronapotilaille, kun potilaita oli useampi samaan aikaan. Osastoa ei kuitenkaan tarvittu kuin muutaman viikon, ja sen jälkeen on koronapotilaita ollut vain pari.

Koronapotilaat tuovat Nordqvistin mukaan omat haasteensa, vaikka heitä olisi kerralla vain yksi. Näin siksi, että koronaa sairastavat joudutaan eristämään muista potilaista.

Rauman terveyspalveluissa on normaalioloissa 69 vuodepaikkaa ja lisäksi kuusi ylipaikkaa. Lisäksi koronapotilaita hoidetaan tehostetun palvelun yksiköissä.

Raumalle tullaan osastohoitoon kahdesta suunnasta. Osa tulee Satasairaalasta, osa kotoa.

– Mutta niistäkin, jotka tulevat kotoa, konsultoimme aktiivisesti Satasairaalan kanssa, Nordqvist huomauttaa.

Laitilassa osastolla myös ulkopaikkakuntalaisia

Myös Laitilan terveyskeskuksessa on hoidettu koronapotilaita. Ylikunnallisen sopimuksen mukaisesti Laitilassa on hoidettu myös muita kuin laitilalaisia koronaan sairastuneita.

– Monissa kunnissa on vuodeosastopaikkoja vähennetty ja henkilökunta mitoitettu sen mukaan. Meillä Laitilassa on osastolla ollut väljää, joten olemme pystyneet auttamaan, Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisma kertoo.

Kuisma kuitenkin muistuttaa, että ylikunnallinen sopimus koskee kaikkia potilaita, ei vain koronapotilaita. Laitilassa on kaikkiaan 23 vuodepaikkaa ja lisäksi yksi kriispaikka.

Potilaita tulee Laitilaan Kuisman mukaan monilla eri kriteereillä. Osa ei kuulu erikoissairaanhoidon piiriin, mutta tarvitsee kuitenkin sairaalahoitoa.

– Tauti voi olla sellainen, ettei potilas edes käy Tyksissä. Tai meiltä voi mennä eteenpäin Tyksiin, jos tilanne niin vaatii.

Myös toinen suunta on mahdollinen eli, että potilas on ensin Tyksissä ja tulee sitten jatkohoitoon Laitilaan.

Vaikka koronapotilaat pitää eristää, eivät he laskennalliset vie osastolta kuin yhden paikan. Kuisman mukaan kaikkien potilaiden kohdalla hoitoisuus ratkaisee. On ihan eri asia hoitaa potilasta, joka kykenee itse käymään vessassa ja ruokalassa verrattuna potilaaseen, joka on täysin vuoteenomana.

Ylikunnallisuus työllistää Kuisman mukaan myös hallinnollisella puolella. Laitilalaisten taustatiedot löytyvät helposti, mutta kankea potilastietojärjestelmä hidastaa ulkopaikkakuntalaisten tietojen saantia.

Myös protokolla jatkohoidossa on vieras naapurikunnissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut