Terveystalkoot haastaa pitämään lomalla ruuduttoman päivän

Täyskiellot eivät yleensä toimi pitkään lasten kanssa, mutta ruutuajan rajoittaminen kannattaa, toteaa Anne Kuusisto. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Koska suomalaiset lapset ja nuoret viettävät viihderuutujen ääressä lähes 3 tuntia koulupäivinä ja 4 tuntia vapaapäivinä, Neuvokas perhe ja Yksi elämä -terveystalkoot haastavat perheet viettämään ruudutonta päivää hiihtolomalla.

Päivittäisen ruutuajan määrästä kannattaa keskustella lasten kanssa, koska osa lapsista ylivirittyy toisia herkemmin digilaitteiden käytöstä.

– Kun lapsen ajatukset ja toiveet pyörivät vain ruututekemisen ympärillä, on hyvä pysähtyä miettimään koko perheen ruutusopimusta ja määritellä perheen rajat laitteiden käytölle, sanoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anne Kuusisto terveystalkoista.

Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan tempoon.

- Esimerkiksi pelaamisen lopettaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä. Lapsen aivot tarvitsevat palautumiseen vuorovaikutusta: yhdessä tekemistä, aikuisen myönteistä huomiota ja liikettä kehoon, tiivistää Kuusisto.

Ruuduton päivä onkin leikkimielinen haaste, josta voi kertoa myös somessa #ruudutonpäivä-tunnisteella.

Täyspaastoa tärkeämpää on Kuusiston mukaan kuitenkin pohtia, onko perheen ruutujen käyttötavoissa tarkistamista.

Neuvokas perhe on osa Yksi elämä -terveystalkoita, joissa mukana ovat Suomen Sydänliitto, Aivoliitto ja Diabetesliitto.