Terveystalo: Älä lykkää allergiaoireisena lääkärille menoa

Kevät ja kesä ovat viheliäistä aikaa pölyallergikoille. Tyypillisimmin siitepölyoireita aiheuttavat keväällä kukkivat lehtipuut, kun taas myöhemmin kesällä allergisia kiusaavat heinät sekä pujot.

Siitepölyallergian tyypillisimpiä oireita ovat vetinen nuha, aivastelu, tukkoisuus, silmien punoitus ja kirvely. Allergiat voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. Astmaatikoilla astmaoireet saattavat pahentua voimakkaimpaan siitepölyaikaan, summaa Terveystalon lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka.

– Jos nenän vuotaminen ja aivastelu ovat jokakeväisiä riesoja, oireet johtuvat todennäköisesti siitepölystä. Etenkin hengitysoireiden tai astmatyyppisten oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää allergisten oireiden aiheuttaja, joita ovat tyypillisimmin koivu, leppä, heinät tai pujo.

Astmaattisten oireiden ilmaantuessa on syytä tehdä astmatutkimukset.

– Allergiaoireiden kanssa kannattaa lähteä lääkäriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta oireet eivät voimistu. Lääkärin ammattitaito auttaa selvittämään, mistä on kysymys, ja hän osaa myös neuvoa lääkityksen aloittamisessa, Csonka kertoo.

Epämääräisiin oireisiin Csonka ei suosittele kokeilemaan erilaisia itsehoitoja omin päin.