Terveysvalvonta alkaa seurata turvavälien toteutumista Raumalla – "Neuvonnan ja ohjauksen kautta toimitaan"

Miten turvavälit toteutuvat? Sitä valvotaan Raumalla. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki perjantai-iltapäivällä päätöksen tartuntatautilain 58 d § käyttöönotosta Raumalla. Päätös velvoittaa entistäkin tiukemmin julkisia ja yksityisiä tiloja hallinnoivia ja käyttäviä toimijoita noudattamaan koronan vastaisia suojaustoimia.

Tiloissa on huolehdittava muun muassa, että lähikontaktia ei synny. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden on laadittava kirjallinen selvitys siitä, miten velvollisuuksia noudatetaan.

Raumalla pykälän mukaisia toimia alkaa valvoa kaupungin terveysvalvonta. Kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala kertoo, että tiloja aletaan valvoa käymällä niissä.

– Neuvonnan ja ohjauksen kautta mennään ainakin tässä alkuvaiheessa. Ei heti ensimmäisenä aleta paikkoja sulkemaan, Laitala sanoo.

Laitalan mukaan pykäliä tulee noudattaa suurimmassa osassa julkisia tiloja, myös yksityisellä puolella. Muun muassa ruokakaupat ja kuntosalit kuuluvat valvonnan piiriin. Aluehallintoviraston vaatimaa kirjallista selvitystä ei tarvitse toimittaa mihinkään, mutta se pitää esittää pyydettäessä.

– Saatamme pyytää sitä, jos emme käy paikalla valvomassa. Toki myös valvontakäynnillä pyydämme esittämään sen, Laitala sanoo.