Testaa, kuinka koukussa olet someen!

Sosiaalisesta mediasta on tullut osa arkea. Tilastokeskuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikuisista on rekisteröitynyt Facebookin käyttäjiksi. 

Sosiaalisen median ansiosta yhteydenpito voi olla helpompaa kuin aiemmin, mutta toisaalta päätelaitteiden äärellä viihtyminen voi mennä myös överiksi. Silloin kasvokkainen seurustelu jää vähälle.

A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki.fi-palvelussa on julkaistu Facebook-riippuvuustesti, joka perustuu Bergenin yliopiston psykologian tohtori Cecilie Schou Andreassenin tutkimukseen.

Testin avulla voi selvittää, kuinka hyvin Facebookin käyttö pysyy hallinnassa. Sama testi löytyy myös Päihdelinkki.fi-palvelusta.

- Kesäloma on hyvää aikaa pitää tauko Facebookin ja muun sosiaalisen median käytöstä. Laittamalla älypuhelimen syrjään voi kokeilla, miten arki luonnistuu ilman – vai tuleeko ikävä nettiin, sanoo viestintäpäällikkö Aino Majava A-klinikkasäätiöstä.

Nuortenlinkin Facebook-testi antaa henkilökohtaisen palautteen lisäksi yleisiä vinkkejä käytön kohtuullistamiseen ja sosiaalisten suhteiden hoitamiseen myös Facebookin ulkopuolella.

Kyselystä saadut pisteet ovat viitteellisiä, eikä niiden perusteella voida diagnosoida riippuvuutta.

Jos huoli riippuvuudesta syntyy, kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan päihdepalveluihin, joissa tehdään yksilöllinen arvio tilanteesta. Nettiriippuvuuden hoito toteutetaan avohoitona, kertoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.