THL ohjeistaa kolmannen koronarokotteen antamista ensimmäisten joukossa rokotteita saaneille

Kolmas rokote tarjotaan kaksi ensimmäistä annosta alkuvuonna saaneelle terveydenhuoltohenkilöstölle sekä iäkkäille hoivakotien asukkaille. Kolmatta annosta ei vielä suositella alle 30-vuotiaille miehille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tänään ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä antamaan kolmannen rokoteannoksen niille ihmisille, jotka saivat koronarokotteen alkuvuonna lyhyemmällä 3–4 viikon annosvälillä. Asian STT:lle vahvistaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotettavaan ryhmään kuuluu muun muassa koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja hoitajia, jotka olivat rokotusjärjestyksen kärkipäässä.

THL on kertonut tarkastelevansa myöhemmin syksyllä muiden ryhmien osalta tarvetta kolmanteen rokoteannokseen. Päätöksiä asiasta ei ole tehty, Mia Kontio kertoo.

– Muiden ryhmien osalta mitään päätöksiä ei vielä ole tehty, vaan kerätään vielä lisätietoa siitä, että miten se kahden annoksen suoja hiipuu ja missä vaiheessa muut ryhmät mahdollisesti tarvitsevat lisäannoksia, Kontio sanoo.

THL:n uudesta ohjeistuksesta tiedottivat aiemmin tänään ainakin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Kolmatta annosta ei alle 30-vuotiaille miehille

Sairaanhoitopiirien tiedotteiden mukaan kolmatta koronarokotetta tarjotaan nyt myös alkuvuonna ensimmäiset kaksi rokoteannosta saaneelle sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle sekä yli 70-vuotiaille palveluasumisen ja kotisairaanhoidon asiakkaille.

Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille voidaan antaa kolmas annos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Perjantaina THL ohjeisti kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunivaste on voimakkaasti madaltunut. THL:n ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan muun muassa elin- ja kantasolusiirron saaneet, dialyysipotilaat sekä aktiivisessa syöpähoidossa olevat henkilöt.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa immuunipuutteisille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.Sairaanhoitopiirit tiedottivat myös, että THL ei toistaiseksi suosittele kolmatta rokotusannosta alle 30-vuotiaille miehille, joilla ei ole voimakasta immuunipuutetta.

THL kertoi aiemmin tänään, että mrna-rokotteen hyvin harvinaisena haittavaikutuksena on raportoitu sydänlihas- ja sydänpussitulehduksia, joita on ilmennyt Suomessa eniten nuorilla miehillä. Havainnot noudattavat muissa maissa saatuja tuloksia.

Suomessa mrna-rokotteita tarjoavat Pfizer ja Biontech sekä Moderna.

Myös koronavirustauti kasvattaa sydänlihastulehduksen riskiä. THL:n mukaan tartunnan saaneiden sydänlihastulehdusriski on samaa suuruusluokkaa kuin rokotuksen saaneilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut