THL: Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään uudeksi omikronmuunnokseksi

Näytteissä on havaittu viruksen S-geenissä oleva deleetio, mikä viittaa siihen, että kyseessä on jokin muu kuin vallitseva deltavariantti.

Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään uudeksi omikronmuunnokseksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa, THL:n tiedotteesssa sanotaan.

Molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella henkilöllä on ollut kontakti ulkomaille. THL ei paljasta, mistä maista on kyse ennen kuin varmistuu, onko kyseessä omikronmuunnos vai ei.

– Päätimme olla mainitsematta maita vielä tässä vaiheessa, koska kyseessä on vasta epäily, johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä sanoo.

– Kerromme maat kyllä sitten, kun varmistuu, ovatko näytteet omikronia vai eivät.

THL ei myöskään kerro, missä päin Suomea mahdolliset omikronmuunnoksen kantajat ovat tai missä heidät on testattu. Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSista kertoi aiemmin maanantaina Twitterissä, että Husin alueella kuluneen viikon aikana tehdyistä rajavalvontatesteistä yksi olisi ollut S-geeninegatiivinen. Lehtosen mukaan kyseinen näyte olisi otettu viime perjantaina.

Sekvensointi kestää alle viikon

PCR-testeillä otetuissa kahdessa näytteessä on havaittu viruksen S-geenissä oleva deleetio, mikä viittaa Savolainen-Kopran mukaan siihen, että kyseessä on jokin muu kuin vallitseva deltavariantti.

– Deleetio tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että viruksen S-geenistä puuttuu muutama aminohappo. Tämän perusteella on mahdollista erottaa osa linjoista deltavariantista. Tiedossa on omikronin lisäksi muitakin linjoja, joissa samaa deleetiota esiintyy, Savolainen-Kopra selittää.

Asian varmistamiseksi näytteet täytyy ensin kuitenkin sekvensoida, mikä vie muutamia päiviä.

– Alle viikko siinä menee, jos ensimmäiset analyysit onnistuvat. Analyysi tehdään nopeammalla menetelmällä, jossa sekvensoidaan pelkkä S-geeni, Savolainen-Kopra toteaa.

– Laajempi analyysi tehdään sitten myöhemmin. Siinä määritetään koko genomisekvenssi, ja se kestää pidempään.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut