THL: Uusia koronavirustartuntoja tänään kaikkiaan 296 – Satakunnan uudet tartunnat Raumalla, Eurajoella ja Ulvilassa

THL:n Salminen: Jos baarit ja yökerhot suljetaan, tartunnat vähenisivät 31 prosenttia.

| Päivitetty

Uusia koronavirustartuntoja raportoitiin tänään torstaina kaikkiaan 296, mutta tulokset jakautuvat usealle eri päivälle, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Satakunnan kokonaistapausmäärä 102 vastaa Satakunnan sairaanhoitopiirin keskiviikkona tiedottamaa määrää. Satakunnassa on havaittu THL:n kartan mukaan kolme uutta tartuntaa, ja ne on löydetty Raumalla, Eurajoella ja Ulvilassa.

Tänään julkaistun THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön koronaviikkoraportin mukaan viime viikolla koronatartuntojen lähde jäi epäselväksi noin 60 prosentissa tapauksista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella noin 75 prosentissa tapauksista tartunnanlähde jäi selvittämättä. THL:n johtajan Salmisen mukaan tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tapauksista tartunnanlähteet jäävät selvittämättä jopa yli 80 prosentissa tapauksista.

Koko maan tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia oli peräisin perhepiiristä tai työpaikalta ja noin 10–15 prosenttia ravitsemisliikkeistä.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viime viikolla yli 70 prosenttia todetuista tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Salmisen mukaan laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että jos baarit ja yökerhot suljetaan, tartunnat vähenisivät 31 prosentilla. Salminen sanoo, että virus tarttuu silloin, kun ollaan lähekkäin, puhutaan kovaan ääneen ja lauletaan.

– Kun siinä on vielä nautintoaineiden käyttöä samaan aikaan, niin riskikäsitys laskee. Tämä on inhimillistä toimintaa, Salminen sanoo. Hän lisää, että riskit täytyy ymmärtää.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,45–1,65.

Viime viikolla todetuista tartunnoista ylivoimaisesti suurin osa oli kotoperäistä. Vain alle viisi prosenttia tartunnoista on saatu ulkomailta, eivätkä nämä tartunnat ole aiheuttaneet juurikaan lisätartuntoja Suomessa.

"Mitä keväällä pelättiin, on nyt toteutumassa"

Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, että se mitä voitiin keväällä ennustaa ja pelätä, on nyt toteutumassa ja koronavirus voimistuu epidemiologisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n koronaviikkoraportin mukaan uusien koronatapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan.

Tällä viikolla alueet ovat antaneet THL:lle kokonaisarvionsa tilanteestaan. Koronatilanne on kiihtymisvaiheessa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueilla. Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa.

Salmisen mukaan alueiden tilanne voi parantua nopeasti ja palautua paremmalle tasolle, jos tartuntaketjut voidaan tehokkaasti tunnistaa ja ne saadaan katkaistua.

– Tämä on viesti alueille. Niin kuin monilla alueilla on toimittu, tartutaan nopeasti toimeen ja tehdään niitä välittömiä toimia riippuen siitä, miten tämä tilanne on alueella kehittynyt. Tässä on monella alueella onnistuttu, Salminen sanoo.

Eniten tartuntoja saatu perhepiirissä ja työpaikoilla

Viime viikolla noin viidennes koko maan uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta. Eniten tartuntoja on saatu perhepiirissä, työpaikoilla, ravitsemisliikkeissä ja harrastuksissa. Tartuntoja on tullut runsaasti myös muissa yksityiselämän ja vapaa-ajan tilanteissa, kuten kotimaan matkailussa ja yksityisjuhlissa, erityisesti opiskelijoiden juhlissa, STM:n tiedotteessa sanotaan.

Syyskuun viimeisellä viikolla raportoitiin yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja noin 10 prosenttia ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on tapahtunut runsaasti isoja joukkoaltistumisia, jatkotartunnat ovat olleet yksittäisiä, viikkoraportissa sanotaan.

Maakuntien eristämisestä ollaan kaukana

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo, että sairaalahoidon tarve on kasvamassa, mutta ei niin kiivaasti kuin tartuntojen määrä. Hän muistutti hyvien hygieniakäytäntöjen merkityksestä.

Voipio-Pulkki muistutti, että esimerkiksi hyvässä kaveriporukassa on hyvä noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä niin hyvin kuin se on mahdollista. Hän kiinnitti huomiota myös siihen, että lukumääräisesti koulu- ja oppilaitoksissa on paljon altistumisia mutta tartuntoja hyvin vähän.

– Tämä kertoo tietysti siitä, että esimerkiksi etäopetukseen on siirrytty varsin sujuvasti ja siitä, että lasten keskuudessa tartuntadynamiikka on erilainen kuin aikuisilla.

Myös STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen muistutti ihmisten omien toimien tärkeyttä taudin leviämisen ehkäisemisessä. Hän sanoi, ettei turvavälien tarve ole kadonnut minnekään eikä maskien käyttö poista turvavälien merkitystä.

Kumpulaisen mukaan maakuntia ei enää herkästi eristetä. Tämä vaatisi valmiuslain käyttöönottoa. Keskustelua tällaisesta suunnitelmasta ei ole ollut.

– Siitä ollaan aika kaukana, Kumpulainen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut