Tiedätkö lastenhoitajan ja lasten hoitajan eron ja onko sillä väliä?

Monet ihmiset mieltävät ammattinimikkeen lastenhoitaja väärin, tietää toimitukseen Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Eurajoella alkaneen lastenhoitokurssi -uutisen (LS 20.1.) takia yhteyttä ottanut Suomen lastenhoitoalan liiton toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari.

– Lastenhoitaja on nimikesuojattu eli lastenhoitaja-ammattinimikettä saavat käyttää vain sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneet.

Enää ei kuitenkaan kouluteta ketään lastenhoitaja-ammattinimikkeellä. Vastaava koulutus on nykyään lähihoitaja, joka on valinnut lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalan.

– Tällä hetkellä esimerkiksi lähihoitajat, jotka työskentelevät päiväkodeissa, ovat pääsääntöisesti lastenhoitajan toimissa, mutta virallisesti he eivät kuitenkaan saisi itseään lastenhoitajaksi nimittää.

Tilanne on hieman hankalasti hahmotettava, myöntää Seppälä-Vessari.

MLL nimittää kokonaisuutta lastenhoitokurssiksi, mutta Länsi-Suomessa käytettiin kouluttajan haastattelun perusteella muotoa koulutettu lastenhoitaja. Oikein olisi Seppälä-Vessarin mukaan sanoa, että koulutettu lasten hoitaja tai lastenkaitsija.