Tiesitkö? Tämä joidenkin suosima asia on kielletty myös Selkämeren kansallispuistossa

Hyttysten kanssa pärjäämiseen tulee keksiä muita kuin kiellettyjä keinoja.

Selkämerellä ja muissa Suomen kansallispuistoissa on voimassa lähes ehdoton kielto, joka koskee suosiotaan kasvattaneita hyttysmyrkkytyyppejä.

Kyse on niin sanotuista höyrystyvistä hyönteismyrkyistä. Nämä ovat myrkkytyynyn sisältäviä laitteita, joista haihtuu hyttysiä tappavia aineita. Kauppanimenä on muun muassa Thermacell.

Myrkky ei kuitenkaan "valitse" kohteitaan, joten se tappaa hyttysten lisäksi myös muita hyönteisiä, kuten pölyttäjiä tai perhosia. Lisäksi tehoaineet on luokiteltu erittäin myrkyllisiksi vesieliöille.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjeistuksen mukaan höyrystyviä hyönteismyrkkyjä saa käyttää vain rakennusten välittömässä pihapiirissä.

– Valitettavasti kansallispuistoissa liikkuu retkeilijöitä, jotka kulkevat poluilla höyrystävät hyönteiskarkoittimet mukanaan, sanoo maankäyttöpäällikkö Arto Vilen Metsähallituksen Luontopalvelujen tiedotteessa.

– Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuutta.Toivomme todella, että ihmiset noudattaisivat hyönteismyrkkyjen käyttöohjeita

Koska kansallispuistojen taukopaikat ja laavut ovat rakenteita eivätkä rakennuksia, on höyrystyvien myrkkyjen käyttö niillä kiellettyä. Sama koskee esimerkiksi polkuja.

Suojelualueilla on kuitenkin myös varsinaisia rakennuksia. Metsähallitus toivoo, ettei myrkkyjä käytetä niidenkään pihapiirissä.

Höyrystyvien hyönteismyrkkyjen käyttö on kiellettyä kansallispuistojen lisäksi muillakin valtion suojelualueilla.