Tihkusadekaan ei iloisen joukon tahtia haitannut

Eija ja Jorma Salmi tutkailevat Rauman Yhteiskoulun historiasta kertovia teoksia. Molemmat ovat toimineet ensimmäisen muuttomarssin aikaan koulussa opettajina. Jorma Salmi oli tuolloin apulaisrehtori ja Eija Salmi toimi puolestaan liikunnanopettajana. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman koulujen muuttomarssit herättivät paljon keskustelua ja muisteluja siitä, milloin ja missä todella olikaan se ensimmäinen muuttokulkue.

Länsi-Suomi uutisoi viime lauantaina (LS 4.6.) ensimmäisen muuttomarssin tapahtuneen vuonna 1969, kun Tarvontorin paikalla olleelta vanhalta lyseolta muutettiin Aittakarinkadulle valmistuneeseen uuteen lyseotaloon.

Todellisuudessa ensimmäinen koulumuuttoon liittyvä marssi tapahtui 9. tammikuuta vuonna 1962, kun vanhalta kansalaisopistolta marssittiin Rauman uudelle Yhteiskoululle Aronahteelle.

Länsi-Suomen arkistojen kätköistä löytyi tapahtumasta 10. tammikuuta 1962 julkaistu uutinen, jossa kuvattiin muuttoa seuraavin sanankääntein: ”Taakse jäivät alivuokralaispäivät niin seurakuntatalossa, kansalaisopistossa, Soihtulassa kuin Nuortentalossakin ja todellisuutta olivat nyt oma tupa, oma lupa, mistä tietoisuus näytti aivan siivittävän puoliltapäivin kohti uutta koulutaloa tarpovan muuttokulkueen askeleet.”

Rauman Yhteiskoulun apulaisrehtorina tuolloin toiminut Jorma Salmi ja hänen samassa koulussa liikunnanopettajan ollut vaimonsa Eija muistavat nuo ajat hyvin.

– Ennen muuttoa osa tunneista oli vanhassa kansalaisopistossa, osa seurakuntatalolla, osa vanhassa Soihtulassa ja osa Partiotalolla. Muuttokulkueeseen kokoonnuttiin vanhalle kansalaisopistolle, josta oppilaat lähtivät rehtorin johdolla tuoleja kantaen kohti uutta koulutaloa, pariskunta muistelee.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.