Tiian joulu alkoi jo lokakuussa: "Yleensä en pidä punaisesta väristä, mutta jouluna se saa näkyä"

Tiia Leinon kodista löytyy moneliaisia joulukoristeita ja -esineitä, mutta valkoinen tekokuusi on kaikista rakkain. Kuva: Juha Sinisalo

On marraskuu ja Tiia Leinon keittiössä raikuu Hoosianna. Tässä talossa joululaulujen ensimmäiset sävelet ovat soineet jo lokakuussa.

– En koskaan odota kesää, kuten suuri osa suomalaisista, vaan aina talvea ja joulua. Se on mielestäni parasta koko vuodessa, ja siksi aloitan joulun laittamisen jo hyvissä ajoin.

Tätä todistavat lukuisat enkelit ja pienet tontut, joita on ripoteltu sinne tänne. Ne istuvat visusti paikoillaan eikä niillä selvästi ole mikään kiire minnekään. Ja hyvä näin, koska ne saavat toteuttaa joulun taikaa omilla paikoillaan tammikuun loppuun saakka.

Tiia muutti uusioperheensä kanssa omakotitaloon tämän vuoden lokakuussa.

Muuttokiireiden ohella hänellä on ollut hyvin aikaa pukea koti joulua varten. Keskikerroksen jokaisessa ikkunassa on punaiset verhot, ja sängylle ja sohvalle on levitelty punaisia tyynyjä.

– En pidä punaisesta väristä muuten enkä tykkää käyttää sitä sisustuksessa. Mutta jouluna se saa näkyä. Yksi keittiön tuoleistakin oli pakko maalata punaiseksi. Minun jouluni värejä ovat hopea, punainen, vaaleanpunainen ja harmaa. Vihreästä en jouluvärinä pidä.

Tontut ovat hiipineet kaikessa hiljaisuudessa Tiian kotiin ja vallanneet lähes joka nurkan.

Sekä eteisestä että keittiöstä löytyy enkelikello, ja ulko-oveen on ripustettu joulukranssi. Kaikkein rakkain joulukoriste on kuitenkin keittiössä puusavissa arvokkaana seisova valkoinen joulukuusi.

– Kuusta minä varjelen vuodesta toiseen. Tänä vuonna se on saanut ylleen uudet vaaleanpunaiset joulupallot. Joka vuosi löydän kaupoista houkutuksia ja ostan ainakin vähän jotain uutta joulua varten.

Tiian suunnitelmissa on vielä ulkovalojen hankinta. Oikea kuusi saapuu kotiin aatonaattona ja silloin lapset saavat koristella sen.

– Lapsilla on huoneissaan omat pienet kuuset, jotka he ovat saaneet koristella oman mielensä mukaan.

Tiia haluaa vielä tehdä lapsille itse joulukalenterit, joista löytyy joka aamu jokin pieni yllätys.

Lisäksi täytyy olla suklaakalentereita kaikille sekä tietysti perinteinen partiolaisten joulukalenteri.

Tuisku-kissakin sai tonttulakin päähänsä. Kilttinä kissana se antaa joulukoristeiden olla rauhassa.

Tiia viettää tänä vuonna joulua uudessa kodissaan perheensä kanssa. Myös sisarukset ja vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Joulupukkikin on luvannut vierailla.

Vieraaksi tulevien läheisten lukumäärästä riippumatta Tiia aikoo tehdä kaikki jouluruuat itse.

– Yleensä teen vuosittain jonkun yhden uuden jutun, esimerkiksi mätitahnaa tai sinappia. Lanttulaatikon teen täysin omalla ohjeella, ja se on joulun tärkein ruoka.

Tiian mielestä joulussa parasta on tunnelma, lämpö ja valo.

– Joulu on minulle vuoden tärkein aika. Ehkä siksi stressaan viimeisellä viikolla niin paljon. Kaiken pitää olla täydellistä. Jopa astiat ovat tarkoin valittuja ja sävy sävyyn.

Onneksi itsetehdyt joulukortit ovat valmistuneet jo aikoja sitten.

Lue lisää Länsi-Suomen joululiitteen tunnelmallisia juttuja kaikille avoimesta digilehdestä.