Tiistain koronaseuranta: Varsinais-Suomessa sallitaan ulkona ryhmäliikunta 20-vuotiaille ja nuoremmille, Satakuntaan 7 uutta tartuntaa – myös 2. riskiryhmään kuuluvat voivat varata rokotusaikoja Raumalla

Arkistokuva: Juha Sinisalo

13.03: Varsinais-Suomessa sallitaan ryhmäliikunta ulkona alle 20-vuotiaille

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vuonna 2001 syntyneiden ja nuorempien ryhmäliikunta ulkona sallitaan tiistaista 13.4. alkaen. Lähikontaktia sisältäviä harjoitteita koronaryhmä ei suosittele.

Koronakoordinaatioryhmä katsoo tilanteen parantuneen Varsinais-Suomessa. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuuvuusluku 100 000 asukasta kohden maakunnassa 136,1, kun viikko sitten lukema oli vielä 194,7.

– Katsomme viikon kerrallaan ja lähdemme varovaisesti purkamaan rajoituksia, ensin koskien lapsia ja nuoria, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Varsinais-Suomi luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa olevaksi alueeksi. Testatuista tartunnan saaneita on 4,5 prosenttia.

Sairaalahoidon tarve ei ole enää kasvanut, eikä uusien tehohoitojaksojen määrän ennusteta kääntyvän ainakaan lyhyellä aikavälillä nousuun. Tällä hetkellä koronataudin vuoksi olevia potilaita on Tyksissä 13. Viikko sitten heitä oli 19.

Muita voimassa olevia suosituksia jatkettiin sunnuntaihin 25.4. saakka. Koronakoordinaatioryhmä arvioi ensi viikolla, voidaanko myös sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa sallia alle 20-vuotiaille.

11.55: Satakuntaan seitsemän uutta tartuntaa

Suomessa on tilastoitu tiistaina yhteensä 286 uutta koronavirustartuntaa, selviää THL:n tilastoista.

Satakuntaan näistä tartunnoista on merkitty yhteensä seitsemän kuudessa eri kunnassa. Kaksi tartuntaa merkittiin Raumalle, yksi tartunta taas Euraan, Säkylään, Harjavaltaan, Kokemäelle ja Poriin.

Rauman ilmaantuvuusluku on Länsi-Suomen keräämien tietojen mukaan nyt noin 56.


11.43: Satasairaalan päivystyksen ruuhkaisessa aulassa korona-altistus

Satasairaalan päivystyksen odotusaulassa on oleskellut eilen 12.4.2021 n. klo 16.30 – 17.40 välisenä aikana henkilö, jolla todettiin sittemmin positiivinen koronavirustartunta, kertoo Satasairaala tiedotteessaan.

Kyseinen hakeutui päivystykseen muun syyn kuin infektiosairauden vuoksi. Vasta hoidon aikana on tullut esiin, että henkilöllä on myös koronavirustautiin sopivia oireita. Koronavirustartunta varmistui otetusta näytteestä.

Kyseisenä aikana odotusaulassa on oleskellut Satasairaalan alustavan tiedon mukaan noin 20–30 henkilöä ja aula on ollut ruuhkainen. Koronaan sairastunut henkilö odotti aulassa vastaanotolle pääsyä sellaisessa paikassa, että on tapahtunut todennäköisesti vain yksittäisiä lähialtistuksia.

Kaikkiin kyseisenä aikana odotusaulassa olleisiin henkilöihin pyritään olemaan yhteydessä tiistain aikana mahdollisen altistuksen arvioimiseksi. COVID-positiivinen henkilö itse ja suurin osa aulassa oleskelleista henkilöistä on käyttänyt koko odotusajan suunenäsuojusta, joka pienentää osaltaan riskiä taudin leviämiselle.

Mahdolliset lähikontaktit asetetaan tartuntatautilainmukaiseen karanteeniin ja varmuustoimenpiteenä kaikki kyseisenä aikana aulatilassa olleet ohjataan COVID-testiin oman terveyskeskuksen kautta 4-5 vuorokauden kuluttua altistuksesta. Muut kuin lähialtistuneet henkilöt voivat jatkaa normaalia elämää, mutta heidän tulee hakeutua COVID-testiin heti, jos ilmenee sairauden oireita, vaikka ensimmäinen otettu testi jäisikin negatiiviseksi.


10.18: Myös 2. riskiryhmään kuuluville tarjolla aikoja vaikka heti tänään

Kuten kerroimme maanantain koronaseurannassa, on Raumalla varattavissa rokotusaikoja 1. riskiryhmään kuuluville.

Tänään Rauman kaupunki kertoo tiedotteessa, että lisäksi myös 2. riskiryhmään kuuluvat henkilöt voivat varata rokotusaikoja jopa heti tänään.

 1.riskiryhmässä rokotetaan 16–69 –vuotiaita, 2.riskiryhmässä 18–69 –vuotiaita. Edelleen ajan voivat varata myös 70–vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt. Aikoja on myös tälle päivälle varattavissa, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Rokotusaikoja on varattavissa Kansalaisen terveyspalvelussa osoitteessa rauma.terveytesi.fi. Linkki palveluun löytyy myös Rauman kaupungin Koronarokotukset-sivulta. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotukseen tultaessa.

Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautuminen onnistuu mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai pankkitunnuksilla. Järjestelmä ei tue Internet Explorer –selainta.

1. riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

2. riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tälle viikolle varatut rokotukset annetaan Samkin eli Kauppiksen liikuntasalissa osoitteessa Satamakatu 26.