Tiistain koronaseuranta: Telakalla maanantaina tehdyistä jatkotestauksista 54 uutta tartuntaa, Pohjoiskehän koulun tartuntaan liittyen toinenkin tartunta, altistuneita 32

Pohjoiskehän koululla todettuun tartuntaan liittyen on todettu uusi tartunta. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

18.57: Rauman telakan jatkotestauksista ilmennyt 54 uutta tartuntaa

Rauman telakan jatkotestauksissa on ilmennyt 54 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Rauman kaupunki. Tartunnat ilmenivät maanantaina 1.3. otetuista näytteistä, jotka otettiin karanteenista vapautumassa olevilta työntekijöiltä.

Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 324 noin tuhannen työntekijän joukosta.

Telakan työntekijöiden testaamista jatketaan kuluvan viikon aikana, sillä kaikki telakalla altistuneet ja karanteenissa olleet testataan ennen karanteenin päättymistä, jotta voidaan varmistaa, että työpaikalle palataan vain terveenä.

– Näin on päädytty tekemään, sillä merkittävä osa karanteeniin määrätyistä asuu yhteisasunnoista eikä tilannetta voida yksilöllisellä haastattelulla hallita, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo tiedotteessa.

Viranomaisten määräämät massatestaukset telakalla jatkuvat keskiviikkona ja torstaina yhteistyössä telakan kanssa. RMC tiedotti aiemmin tiistaina, että testejä tehdään maanantaista keskiviikkoon.

– Ennakoidaan, että uusia tapauksia karanteeniin määrätyiltä tulee löytymään vielä runsaasti. Tämä tarkoittaa, että merkittävällä osalla telakan työntekijöistä eristykset ja karanteenit tulevat jatkumaan. Tilanteen kehityksestä raportoidaan nyt päivittäin, sillä telakan luvut nostavat Rauman ilmaantumisluvun hyvin korkeaksi, vaikka tilanne on nyt kohtuullisen hyvin hallinnassa, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Telakan alueen tilannetta arvioidaan yhdessä telakan johdon ja terveysviranomaisten kanssa seuraavaksi perjantaina 5.3. Olennaista kaupungin tiedotteen mukaan on luoda kattava järjestelmä niin, että vastaava tilanne ei pääse uusiutumaan.


16.30: Terveysvalvonta alkaa valvoa turvavälien toteutumista Raumalla

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki perjantai-iltapäivällä päätöksen tartuntatautilain 58 d § käyttöönotosta Raumalla. Päätös velvoittaa entistäkin tiukemmin julkisia ja yksityisiä tiloja hallinnoivia ja käyttäviä toimijoita noudattamaan koronan vastaisia suojaustoimia.

Raumalla Rauman kaupungin terveysvirasto alkaa valvoa ohjeiden noudattamista.

Lue koko juttu täällä: Terveysvalvonta alkaa seurata turvavälien toteutumista Raumalla – "Neuvonnan ja ohjauksen kautta toimitaan"

15.55: Pohjoiskehän koulussa uusi tartunta, joka liittyy viime viikolla tiedotettuun tapaukseen – altistuneita 32

Pohjoiskehän koulun erityisopetuksen oppilaalla on todettu 25. helmikuuta koronatartunta. Tartunta on yhteydessä henkilökuntaan kuuluneella todettuun tartuntaan, josta kerrottiin viime viikon tiistaina. Rauman kaupunki kertoi uudesta tartunnasta tiedotteessa tänään tiistaina.

Nyt todettuun oppilaan tartuntaan liittyen on tapahtunut 32 altistumista, joista 26 on muita oppilaita. Altistumiset tapahtuivat ennen hiihtolomaa, ja ne koskevat pääasiassa koulukuljetusta sekä pientä osaa Karin koulun iltapäiväkerhosta. Oppilas oli altistumisensa vuoksi jo karanteenissa, kun tieto hänen tartunnastaan tuli.

Alkuperäistä tartunnanjäljitystä jatkettiin maanantaina 1.3. saatujen lisätietojen jälkeen. Jatkotartuntoja ei ole todettu.

Kaikkien altistuneiden oppilaiden huoltajiin on oltu yhteydessä maanantain 1.3. aikana koulun sekä terveysviranomaisen toimesta.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä ja he saavat liikkua normaalisti. Jos karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on vietävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta. Kun karanteeniin määrätty on lapsi, toinen vanhemmista voi olla hänen kanssaan kotona ja tartuntatautipäiväraha korvaa tällöin ansionmenetykset, jos etätyö omalta työpaikalta ei onnistu. Oireettomia ei ole syytä testata. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.


15.14: Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä haluaa samoja suosituksia kuin Satakunnassa – myös kovempia toimia väläytelty

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että aluehallintovirasto tekisi koko Varsinais-Suomeen velvoittavan päätöksen asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen terveysturvallisesta käytöstä koronaepidemian leviämisen estämiseksi (tartuntatautilain 58 d §). Sama pykälä on jo käytössä Satakunnassa.

Koronakoordinaatioryhmä on Varsinais-Suomessa keskustellut jopa astetta kovemman 58 g -pykälän käyttämisestä.

– Keskustelimme koronakoordinaatioryhmässä siitä, että jos nyt linjatut toimenpiteet eivät riitä epidemian hillitsemiseksi, joudumme harkitsemaan tilojen sulkemisen mahdollistavan 58 g -pykälän käyttöönottoa, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.


14.38: Satakunnan Osuuskauppa käynnistää yt-neuvottelut

Satakunnan Osuuskauppa aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvottelut koskevat matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennemyymäläkaupan henkilöstöjä.

Neuvotteluissa arvioidaan henkilöstön lomauttamistarvetta ja kartoitetaan väliaikaisia toimia, joilla selviydytään koronarajoitusten aiheuttamasta poikkeustilasta. Osuuskauppa arvioi, että lomauttamisuhan alla on 50 työntekijää. Lomautusten kesto on enintään 90 päivää.

Yt-neuvotteluiden aloittaminen liittyy hallituksen eduskunnalle antamaan lakiesitykseen, joka sulkisi ravintolat asiakkailta koronaepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.


12.17: Winnovan loputkin yksiköt siirtyvät etäopetukseen 8.3.

Länsirannikon koulutus Oy Winnovan loputkin yksiköt siirtyvät etäopetukseen maanantaina 8.3. Winnovan Rauman ja Varsinais-Suomen yksiköt ovat jo etäopetuksessa, ja ensi maanantaina etäopetukseen siirrytään myös Porissa ja Ulvilassa.

Etäopetus jatkuu ainakin 28.3. saakka.

Etäopetus Porissa ja Ulvilassa koskee kaikkea toisen asteen ammatillista opetusta, myös työvoimakoulutuksia ja yrityskoulutuksia muutamin poikkeuksin.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen jatkuu työpaikkojen käytäntöjen mukaisesti. Opintojen etenemisen kannalta välttämätön lähiopetus on mahdollista toteuttaa annettuja hygienia- ja turvallisuusohjeita noudattaen. Oppisopimuskoulutusta voidaan jatkaa normaalisti, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.

WinNovan opiskelijatyönä toimivat asiakaspalvelut, esimerkiksi ravintola- sekä hius- ja kauneuspalvelut suljetaan ulkoisilta asiakkailta 8.3. alkaen myös Porissa.


11.50: Koronakartan korjailu jatkuu: Raumalle merkittiin 50 uutta tapausta, Porin lukema pieneni 37:llä

THL:n päivittäiset koronaluvut tulivat saataville jälleen puoli kahdentoista jälkeen. Koko maassa on todettu yhteensä 581 uutta tartuntaa.

Rauman osalta lukemat näyttävät hurjilta, sillä Raumalle on merkitty 50 uutta tartuntaa. Samalla Porin lukema on -37, eli tilastoista on poistettu 37 Poriin merkittyä tartuntaa.

Kyse lienee ainakin osin "koronakartan korjailusta" eli tartunnoista, jotka on merkitty testituloksen tutkimuspaikkakunnan mukaan. Näin on käynyt esimerkiksi lukuisien Rauman telakan työntekijöiden testien kanssa jo aiemmin, ja THL korjaa dataa jälkikäteisesti.

Kaupunki tiedottikin telakan uusista tartunnoista kertomalla, että viikonlopun aikana on todettu 24 uutta tartuntaa henkilöillä, jotka ovat olleet jo karanteenissa:

Rauman vaikea koronaepidemiatilanne jatkuu – yksi telakan työntekijä on sairaalahoidossa

Satakunnan kokonaislukema on 15 uutta tapausta. Eurajoella ja Eurassa on kussakin todettu yksi uusi tapaus.

Länsi-Suomen levikkialueen kunnista lisäksi Laitilassa on todettu yksi uusi tartunta ja Uudessakaupungissa viisi.


11.30: Alkoholijuomien matkustajatuonti puolittui koronapandemian myötä viime vuonna

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 52 prosenttia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL verkkosivuillaan.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti väheni 6,2 miljoonasta litrasta 3,0 miljoonaan litraan. Luku on vuonna 2004 alkaneen mittaushistorian alhaisin.

Viime keväänä alkaneella koronapandemialla on ollut asiaan merkittävä vaikutus.

– Matkustajatuonnin puolittumista selittää keväällä 2020 alkanut koronapandemia, ulkomaanmatkailun rajoitukset ja näistä seurannut matkailun raju väheneminen, sanoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson.


11.20: Yli 80-vuotiaista jo 62 prosenttia saanut ensimmäisen rokotteen, nyt 81 rokotusaikaa tarjolla yli 80-vuotiaille – alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten ajat menivät jo

Rauman kaupungin terveyspalveluista kerrotaan Länsi-Suomelle, että 62 prosenttia yli 80-vuotiaista raumalaisista on saanut koronarokotteen ensimmäisen piikin.

Aikoja voi varata jälleen tänään klo 16 alkaen, kuten kerroimme jo eilisessä koronaseurantajutussa. Kaupunki tiedotti tilanteen kuitenkin muuttuneen niin, että alle 70-vuotiaiden vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia sairastavien henkilöiden rokotusajat tälle viikolle saatiin kaikki jaettua maanantaina takaisinsoittopyyntöjen perusteella, eli näitä aikoja ei ole enää tällä hetkellä varattavissa.

Yli 80-vuotiaille on kuitenkin jaossa 81 rokotusaikaa. Ajanvarauksen voi tehdä tänään tiistaina klo 16 alkaen puhelimitse numerosta 044 403 2687 niin kauan kuin aikoja riittää.

Aikoja on varattavissa puhelinajanvarauksen lisäksi myös sähköisesti Kansalaisen terveyspalvelussa, osoitteessa rauma.terveytesi.fi. Netin kautta ajan voivat varata vain ne, jotka ovat jo täyttäneet 80 vuotta. Ne, jotka eivät ole vielä täyttäneet tänä vuonna 80, varaavat ajan puhelimitse. Ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen.

Lisätietoja Rauman kaupungin verkkosivuilta.


11.20: Yksi telakkatyöntekijä sairaalahoidossa, tilanne edelleen Raumalla vakava

Rauman telakkaan suoraan liittyviä tartuntoja on nyt todettu 270 tapausta noin 1000 työntekijästä. Viikonlopun aikana on telakan työntekijöiltä todettu 24 uutta tapausta, kaikki jo karanteenissa olleita. Samaan aikaan Raumalla todettiin 13 uutta tapausta, jotka eivät ainakaan suoraan liity telakan tapauksiin.

Telakan työntekijöistä yksi on sairaalahoidossa.

Lue koko uutinen täältä: Rauman vaikea koronaepidemiatilanne jatkuu – yksi telakan työntekijä on sairaalahoidossa

Lisää aiheesta

RMC järjestää koronatestejä telakka-alueen ulkopuolella – takaisin töihin vain negatiivisella testituloksella, myös lämpökamera käytössä

Terveysvalvonta alkaa seurata turvavälien toteutumista Raumalla – "Neuvonnan ja ohjauksen kautta toimitaan"

Rauman vaikea koronaepidemiatilanne jatkuu – yksi telakan työntekijä on sairaalahoidossa