Tiistain koronaseuranta: kokoontumisrajoitus sisätiloissa toistaiseksi historiaan Raumalla

Varotoimista tulee tietyissä tilanteissa pitää edelleen kiinni, mutta kehityssuunta on myönteinen ja rokotuksetkin etenevät hyvää vauhtia, tuoreimmassa koronatiedotteessa kirjoitetaan. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

14.35: Myös Varsinais-Suomen koronatilanne paranee edelleen

Varsinais-Suomi on nyt ollut vajaan viikon ajan niin kutsutussa kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä teki pieniä täsmennyksiä olemassa oleviin, keventyneisiin rajoituksiin. Perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla.

– Tilanne on jatkanut kehittymistään parempaan ja toivon tämän suunnan säilyvän. Tällöin voimme mahdollisesti ensi viikolla siirtyä perustasolle, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 18,4. Näistäkin tapauksista lähes puolet on peräisin ulkomailta. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 37,7. Positiivisten testien osuus on nyt 0,6 prosenttia, kun se viime viikolla oli 1,1 prosenttia.

Sekä lasten ja nuorten, että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole. Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI).

AVI on antanut ajalle heinäkuun alkuun asti voimassa olevan määräyksen, jonka mukaan Varsinais-Suomen alueella voidaan järjestää sisätiloissa yli kymmenen henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta.

Kuorolaulua sisätiloissa tulee vieläkin välttää. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien säilyttämistä.

12.20: Suomessa on todettu 113 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tänään, että tiedossa olevien koronavirustartuntojen kokonaismäärä on kasvanut 113 tartunnalla sitten eilisen.

Monet kunnat korjasivat tartuntatietojaan tänään, joten kuntakohtaiset luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin päiviin. Raumalle on merkitty tänään yksi uusi tartunta, sameten Laitilaan.

11.24: Kokoontumisrajoituksista luovutaan Raumalla

Rauman siirryttyä muun Satakunnan tavoin epidemian perustasolla kokoontumisrajoituksia lievennetään suunnitellusti. Näin ollen 20 henkilön rajoituksesta sisätiloissa voidaan luopua.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei rajoita yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärää. Julkisilla paikoilla tulee edelleen noudattaa hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja maskisuositusta.

10.10: Satakunta siirtyi ennakkoarvioiden mukaisesti perustasolle

Koko Satakunta on nyt siirtynyt perustasolle, kuten alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) kokouksessa viime viikolla ennakoitiin.

Sairaanhoitopiirin omien tarkkojen lukujen perusteella ilmaantuvuus ajanjaksolla 24.5 – 6.6. oli 12,1/ 100 000 asukasta / 14 vrk. Positiivisten näytteiden prosenttiosuus on noin 0,6 %, ja tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä. Sairaalakuormitusta ei koronaviruksen vuoksi ole. Osastohoidossa ei tällä hetkellä ole koronavirusta sairastavia potilaita.

Vielä viime viikolla Rauma ja Eura olivat kiihtymisvaiheessa, mutta nyt Rauman ilmaantuvuus on laskenut tasolle 15,4 / 100 000 asukasta / 14 vrk (6 tapausta) ja Euran 17,4 (2 tapausta). Kokemäellä ei ole kahteen viikkoon todettu tapauksia enää lainkaan. Muutenkin Satakunnan tilanne on vakaa, Porissa kahden viikon ilmaantuvuus on 9,6. Eurajoella tapauksia on todettu kolme, mutta he ovat saman perheen jäseniä.

Muuntovirusten suhteen tilanne on ennallaan. UK-variantti eli uudelta nimeltään alfa-muunnos on edelleen Satakunnassa valtavirus. Uusia tapauksia Intian varianttivirusta eli delta-muunnosta ei ole todettu. Tiedossa on vain yksi varmistettu delta-virustapaus, ja siihen liittyen todennäköisesti kaksi saman matkaseurueen jäsentä.

ATTR kokoontuu seuraavan kerran torstaina virallisesti arvioimaan tilanteen kehitystä ja varotoimia. Raumalla kokoontumisrajoituksia pystytään tänään suunnitellusti lieventämään.

Noin viikon, kahden kuluessa nähdään, miten viime viikonlopun juhlinta vaikutti Suomessa epidemiologiseen tilanteeseen. Käsihygieniasta ja turvaväleistä on syytä edelleen huolehtia. Lisäksi julkisilla paikoilla tulee käyttää maskia, mikäli turvavälejä ei pystytä pitämään.

Kaiken kaikkiaan kehitys näyttää kuitenkin kulkevan myönteiseen suuntaan, kun myös rokotukset etenevät Satakunnassa hyvää vauhtia.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Huijarit kaupitelleet olemattomia rokotteita miljardeilla euroilla – "Kertoo, kuinka merkittävästä bisneksestä on kyse"

Maanantain koronaseuranta: Karin koulun työntekijällä tartunta, rokotusajat loppuivat nopeasti Raumalla

Vain tilaajille Lisää aluksia Itämeren liikenteeseen kesäksi – varustamot toivovat, että rokotustodistuksen kanssa pääsisi laivamatkalle