"Tilauksia tulee niin, ettemme ehdi toimittaa" – Tapio Saarenpää lupaa sähkölämmittäjille vähintään 20 prosentin säästöjä

Ohjelmistoalustan perusajatus on pysynyt samana: älykäs järjestelmä käyttää pörssisähköä eniten silloin, kun se on halvimmillaan.

| Päivitetty

Syksyllä on paljon puhuttu talvella mahdollisesti uhkaavasta sähköpulasta. "Automaattinen kulutusjousto on kymmenen kertaa halvempi ratkaisu kuin uusien voimalaitosten rakentaminen. Kun Suomen kysyntäpiikkejä saadaan matalammaksi, sähkö riittää ja pörssisähkö on edullisempaa", sanoo Tapio Saarenpää.

Länsi-Suomi haastatteli vajaat kaksi vuotta sitten raumalaisille tuttua miestä, Tapio Saarenpäätä. Hän johtaa Trim Energyä, joka on toistakymmentä vuotta kehittänyt ohjelmistoalustaa, joka hyödyntää halpoja pörssisähköhintoja pientaloissa.

– Tuhansia olemme myyneet, mutta iso läpilyönti on vasta edessä. Värkkimme nousee arvoonsa, kun tuntihintojen vaihtelu kasvaa, sanoi Saarenpää joulukuussa 2020.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tänä vuonna näkynyt hurjina hintapiikkeinä.

Sen takia Trim Energy on alkanut kummasti kiinnostaa.

– Olimme kai kymmenen vuotta liian aikaisin liikkeellä, mutta nyt meidät on löydetty. Puhelimet soivat kuumina, kertoo Saarenpää.

Trim Energy hakee isoa kumppania

Edelleen Saarenpää puhuu vasta muutamista tuhansista myydyistä järjestelmistä, mutta pyyntöjä tulee kuulemma satakunta päivässä.

– Rehellinen pitää olla: toimituskykymme ei ole ajan tasalla. Olemmekin jonkin aikaa hakeneet isoa kumppania, joka veisi tuotteemme koteihin, paljastaa Saarenpää.

Trim Energyllä, entisellä Therellä, on kilpailijoita. Esimerkiksi Opti-Watti tarjoaa samankaltaista järjestelmää.

– Kilpailijoita on tullut ja mennyt. Tuskin tämä on vielä ollut kovin kannattavaa toimintaa kenellekään. Nyt uskon, että ratkaiseva käänne on nähty. Myynti kasvaa, kun ihmisten tietoisuus lisääntyy, sanoo Saarenpää.

Hintakehitys helpottaa myös myyntityötä.

– Värkkimme maksoi aluksi noin 1500 euroa. Kolmannen sukupolven laitteen hinta on asennettuna enää noin 500 euroa. Se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Olemme sanoneet, että 20 prosenttia säästää sähkölaskusta helposti. Ja näillä pörssihinnoilla paljon enemmänkin.

Järjestelmä hyödyntää halvimmat tunnit

Ohjelmistoalustan perusajatus on pysynyt samana: älykäs järjestelmä käyttää pörssisähköä eniten silloin, kun se on halvimmillaan.

– Sähkölämmitys, vesikiertoinen lattialämmitys ja lämminvesivaraajat ovat hyviä keinoja hyödyntää halvinta sähköä.

Toinen puoli säästölupauksesta kertyy huonelämpötilojen alentamisesta.

– Esimerkiksi 20 astetta kun ollaan kotona, 18 astetta yöllä kun nukutaan ja 16 astetta kun ollaan poissa kotoa.

Ohjausjärjestelmään voidaan integroida myös ilmalämpöpumput, aurinkopaneelit ja sähköautojen lataus.

OL3:n, Rauman Energian, Fennovoiman ja VSV:n ex-johtaja

Diplomi-insinööri Tapio Saarenpää oli 19 vuotta Teollisuuden Voiman leivissä, muun muassa OL3-projektin varajohtajana.

Olkiluodosta Saarenpää siirtyi Rauman Energian toimitusjohtajaksi. Hänen johdollaan Rauman Energia oli perustamassa Fennovoimaa, jonka toimitusjohtajaksi Saarenpää nimitettiin.

Työt Fennovoimassa päättyivät, kun projekti alkoi tökkiä. Aikansa puhalleltuaan Saarenpää pääsi Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtajaksi.

Viisi vuotta sitten hän aloitti starttup-yritys Trim Energyn toimitusjohtajana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut