Tiltti-toiminta käynnistyy Raumalla rahapeliongelmista kärsiville

Avoimet päivystykset järjestetään Toivontalolla (Lyseokatu 7) aina tiistaisin kello 13–15. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalla käynnistyy rahapeliongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen tarkoitettu Tiltti-toiminta tiistaina 3. marraskuuta. Toiminta perustuu vertaisuuteen sekä kokemustoiminnan ja sosiaaliohjauksen työparityöskentelyyn. Toiminta on osallistujille vapaaehtoista ja maksutonta. Osallistua voi myös nimettömänä.

Avoimet päivystykset järjestetään Toivontalolla (Lyseokatu 7) aina tiistaisin kello 13–15. Avoimen päivystyksen aikana on mahdollista keskustella kokemustoimijan, sosiaaliohjaajan sekä muiden rahapeliongelmaisten kanssa.

– Mahdollisen rahapeliongelman kanssa ei kannata jäädä yksin. Itsellenikin vertaisten tuki oli aikanaan korvaamatonta. On helpottavaa, kun ymmärtää, ettei ole ainut rahapeliriippuvuuden kanssa kamppaileva ihminen, Tiltti-toiminnassa kokemustoimijana työskentelevä Tomi Rosengren kuvailee.

Omia vertaisryhmiä voidaan järjestää pelaajille sekä tarvittaessa myös läheisille. Tiltin kautta on mahdollista saada myös yksilöohjausta tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Tiltti Satakunta on Porin Sininauhan hallinnoima hanke, joka toimii pilottina tärkeäksi koetun toiminnan levittämiseksi myös muihin maakuntiin.

Yleistietoa toiminnasta löytyy osoitteesta www.porinsininauha.fi/tiltti. Ajankohtaiset tiedot päivitetään Tiltti Satakunta -hankkeen julkiselle Facebook-sivulle www.facebook.com/TilttiSatakunta.

Rahapeliriippuvuus

  • Noin 3%:lla suomalaisista on rahapeliongelma (n. 112 000 henkeä)
  • Yli 20%:lla on ongelmallisesti pelaava läheinen (n. 790 000 henkeä)
  • Rahapeliongelma koskettaa siis noin 900 000 suomalaista (pelaajat ja heidän läheisensä)
  • Suurin rahapeliriippuvaisten joukko on 35-44 –vuotiaat nuoret miehet, mutta riippuvuus koskettaa kaikkia ihmisryhmiä
  • Rahapeliongelman kehittymiseen liittyy pelaamisen hallinnan puute, tappioiden metsästys sekä syyllisyyden ja häpeän tunne
  • Rahapeliriippuvuus on toiminnallinen riippuvuus. Pelaaja jää koukkuun pelaamisen herättämään tunnetilaan
  • Rahapeliriippuvuuden seurauksia voivat ovat mm. taloudellinen ahdinko, ahdistus, mielenterveyden järkkyminen, ihmissuhteiden vaurioituminen, valehtelu, petokset
  • LÄHDE: THL raportti, Suomalaisten rahapelaaminen 2019