Tiukka äänestystulos Eurajoella – näin käy kuntalaisten verotuksen

Eurajoki on pitänyt verotuksensa ennallaan vuodesta 2002 lähtien.

| Päivitetty

Eurajoen suurin investointihanke on monitoimihalli, jota rakennetaan parhaillaan urheilukeskukseen jäähallin viereen.

Eurajokelaisia odottaa niin pikkiriikkinen veronkiristys ensi vuonna, että käytännössä kuntalaisten verotus säilyy ennallaan. Uusi tuloveroprosentti on pelkkä pyöristys nykyisestä 5,36 prosentista 5,4 prosenttin.

Pieni 0,04 prosenttiyksikön muutos liittyy siihen, että kuntien pitää jatkossa ilmoittaa tuloveroprosenttinsa lähimpään kymmenykseen pyöristettynä.

Kunnanvaltuustolle päätös tuloveroprosentista oli täpärin mahdollinen. Ratkaisuun päädyttiin äänin 18–17. Toisena vaihtoehtona oli kunnanhallituksen esittämä korotus 6,0:aan.

Kunnanhallituksen esitys meni kuitenkin nurin, kun Hanna Tuominen (kok.) esitti Vesa Jalosen (kesk.) kannattamana, että tuloveroprosentti on 5,4.

Tämän esityksen kannalla olivat kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmät kokonaisuudessaan. Ryhmistä keskusta ja SDP hajosivat niin, että kannatusta tuli molemmille esityksille.

Eurajokelaisten tuloveroprosenttia ei ole korotettu yli kahteen vuosikymmeneen, vaan se on pysynyt ennallaan vuodesta 2002.

Kuntien tuloveroprosentit näyttävät silti nykyään erilaisilta kuin ennen, sillä valtio leikkasi sote-uudistuksen myötä kuntien kunnallisveroprosentteja 12,64 prosenttiyksiköllä sote-uudistuksen rahoittamiseksi.

Säästöjä kyseltiin

Valtuuston veropäätöstä edelsi vilkas keskustelu. Veronkorotusta vastustavat toivat esiin tarpeen laatia säästöohjelma.

– Emme ole nyt katsoneet ollenkaan, mistä kohdasta vyötä kiristää, olemme vain lisänneet menoja, Vesa Jalonen sanoi. 

– Pidän perin hölmönä, ettei ole perattu kuluja ennen kuin nostetaan veroja, Kimmo Ankelo (kesk.) sanoi.

– Näen niin, että jos veroja korotetaan, poliitikot ovat olleet laiskoja. En ole valmis menemään kuntalaisen kukkarolle tällaisena aikana, Eerik Heijari (kok.) totesi.

Silti veroparatiisi

Korotuksen kannalla oli muun muassa Marja-Leena Siiri (kesk.), joka toivoi, että pieni veroprosentin nosto antaisi väljyyttä kunnan kehittämiseen.

– Ollaan silti Satakunnan veroparatiisi, enkä näe tätä yhtään niin pelottavana asiana.

Niin ikään korotuksen kannalla ollut Marja Vaitomaa (kesk.) piti vaikeana säästökohteiden etsimistä.

– Kukaan ei varsinaisesti sano, mistä niitä otetaan. Keneltä me otamme, lapsilta, vanhuksilta vai mistä?

Hallista kahteen suuntaan

Valtuuston budjetti-ilta sujui useiden äänestysten merkeissä vielä veropäätöksen jälkeenkin.

Kaksi niistä koski Eurajoen rakentaman uuden monitoimihallin tukipalveluja.

Hallin puhtauspalvelut kunta aikoo hankkia ostopalveluina. Päätös syntyi äänin 24–10, 1 tyhjä. Omana työnä tehtävät puhtauspalvelut olivat SDP:n esitys.

Vastaavasti hallin kiinteistönhuollon kunta tekee omana työnään. Tämä päätös syntyi äänin 26–9. Ostopalvelu oli kokoomuksen esitys.

Juttua täydennetty kello 17.38 kokouksen etenemisen mukaan ja lisätty nimilista, kuinka valtuusto äänesti tuloveroprosentista.

Näin Eurajoella äänestettiin veroista

Eurajoen kunnanvaltuusto äänesti äänin 18–17 tuloveroprosentiksi 5,4.

5,4 tuloveroprosentin kannalla olivat: (18)

Pauliina Aalto (sd.)Kimmo Ankelo (kesk.)Eerik Heijari (kok.)Maria Hollmén (kok.)Soile Holmström (kesk.)Kristiina Isokorpi (kok.)Vesa Jalonen (kesk.)Tapio Laaksonen (ps.)Ilona Lahdenranta (ps.)Seppo Lempainen (kesk.)Juuso Luodesmeri (kok.)Katja Mäkelä (kok.)Harri Peltola (ps.)Jooa Raja-aho (ps.)Matti Rantanen (sd.)Tuuli Rintanen (kd.)Tomi Salonen (ps.)Hanna Tuominen (kok.)

6,0 tuloveroprosentin kannalla olivat: (17)

Jemina Jasu-Näyrä (kesk.)Petri Laakso (sd.)Hannu Liimola (sd.)Martti Viinamäki (sd.)Arto Mäkitalo (kesk.)Mika Nurmi (sd.)Heimo Nikula (kesk.)Hannu Perkola (kesk.)Erkki Päivömaa (kesk.)Anniina Ranne (kesk.)Emma Ranne (kesk.)Tuula-Marja Sainio (sd.)Marja-Leena Siiri (kesk.)Ilona Sjöman (sd.)Esa Talasma (sd.)Marja Vaitomaa (kesk.)Teemu Valtonen (sd.)

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut