"Tiukka heinätilanne saa kokeilemaan uusia konsteja"

Manu Vanha-Rauvolan takaa voi päätellä, että yksi tapa yrittää saada heinät riittämään pidempään on syöttää hevosille heinän lisäksi pahnoja. Kuvat: Juha Sinisalo

Heti alkukesällä kävi selväksi, että heinäsadosta tulee Rauman seudulla huono.

Teija ja Manu Vanha-Rauvola ovat eurajokelaisia maatilallisia, jotka tuottavat heinää omien hevostensa tarpeen lisäksi myyntiin. He ovat keksineet keinoja vähentää huonon heinävuoden vaikutuksia.

– On tässä konsteja koetettu. Meillä on sikseensä vielä hyvä tilanne heinän osalta, koska olemme saaneet pihistettyä, mutta kevät pelottaa. Kuinka paha heinäpula alkaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa olla maalis–huhtikuussa? miettii Teija Vanha-Rauvola.

Vanha-Rauvoloiden Lilli näyttää, kuinka hevonen saa pahnakruunun etsiessään telineestä vihreää juolaheinää pahnojen joukosta. Pahnat eivät sovi syötettäviksi varsoille eivätkä vanhoille hevosille.

Sato jäi osittain 50 prosenttiin, ja parhaimmillaankin se oli vain 70 prosenttia normaalivuodesta.

– Heinän hinta on paikoin kaksinkertaistunut. Mekin jouduimme pienen korotuksen tekemään eikä heiniä ole enää myytäväksi, Manu Vanha-Rauvola sanoo.

Päivän lehdessä tarkemmin Vanha-Rauvoloiden nikseistä sekä Raumalta tilannetietoa Lähdepellon ratsastuskoulusta sekä ratsastuskeskus Baldurista. Kommentti heinäpulan vaikutuksista on kysytty myös Liha Hietasen teurastamolta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.