Tiukka kisa tiedossa Rauman kaupunginjohtajuudesta – kärkiehdokkaita pidetään tasaväkisinä

Kuhinaa ihmetellään olleen yllättävän vähän kaupunginjohtajan valinnan tiimoilta.

Jompi kumpi valitaan ensi maanantaina Rauman kaupunginjohtajaksi: Ari Korhonen Raisiosta tai Johanna Luukkonen Laitilasta. Mutta kumpi? Suljetun lippuäänestyksen tulosta ei kukaan Länsi-Suomen haastattelema kaupunginvaltuutettu halua veikata. Varmalta näyttää vain se, että valinta menee täpärälle.

– Tosi tiukkaa tulee. Jokainen ääni ihan konkreettisesti voi kääntää kisan kumman puolelle vain, ennustaa Jouni Lehto, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

– Yhdelläkin äänellä voi ratketa. Toisaalta tasaväkinen kisa on osoitus siitä, että meillä on hyvät, tasaväkiset ehdokkaat, sanoo Helena Ollila, keskustan ryhmäpuheenjohtaja.

– Olisi kauhean kiva spekuloida ja arvata lopputulos, mutta tosiasiassa sitä ei kukaan ihan varmuudella pysty sanomaan, miettii puolestaan Pasi Alonen, vihreiden ryhmyri.

Korhonen on SDP:läinen

Omaa ehdokastaan haluaa vain ani harva valtuutettu paljastaa, vaikka kaikki kilvan kehuvat, että ehdokaskaksikko on hyvä ja kumpi tahansa kelpaa.

Yleisesti ryhmät myös kiistävät, että niillä olisi ryhmäpäätös Korhosen tai Luukkosen taakse asettumisesta.

Ehdokkaista Ari Korhonen on leimallisesti SDP:läinen ehdokas puolueen jäsenenä ja entisenä puoluesihteerinä.Rauman SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sari Seimelä ei silti halua julkisesti sanoa, että ryhmä liputtaisi Korhosen puolesta.

Hän huomauttaa, että kaikki valtuutetut tapaavat molemmat ehdokkaat vasta sunnuntaina, kun Luukkonen ja Korhonen käyvät esittäytymässä jokaisessa puolueryhmässä.

– Itse olen heidät tavannut, ja molemmat ovat hyviä ehdokkaita, mutta mielestäni Ari Korhosen tietotaito ja kielitaito vastaavat paremmin niitä vaatimuksia, joita Rauman kaltaisen teollisuuskaupungin johtaminen vaatii, Seimelä kommentoi.

Luukkosella vetoa 22:ssa

Valtuuston toisella laidalla näyttäisi olevan kannatusta Johanna Luukkoselle, joka on sitoutumaton. Kokoomuksen Samu Vahteristo tosin kiistää, että niin sanottu Ryhmä 22 olisi tehnyt mitään sopimusta. Ryhmä 22 on yhtä kuin valtuuston muut puolueet pois lukien SDP ja vasemmistoliitto. Niille jää valtuustoon yhteensä 21 paikkaa.

– Meillä ehkä on enemmän painotusta Luukkosen suuntaan. Ryhmäpäätöksiä vastaan olemme muutenkin, eikä henkilövalintaan voi tällaista ryhmäajattelua viedä. Jokainen valtuutettu miettii tykönään, Vahteristo toteaa.

Keskustassakaan ei oteta suoraan kantaa, eikä Helena Ollilan mukaan ainakaan ryhmäpäätöksiä aleta tekemään.

– Painoarvoa voi joku antaa sille, jos ehdokas on kollegoidensa arvostama ja valitsema, paras vertaistensa joukossa, muotoilee Ollila.

Ehdokkaista Luukkonen on seutukaupunkiverkoston puheenjohtajana tullut valituksi tehtävään 56 pienemmän kaupungin kuntajohtajien joukosta.

Yksillä selvää, toisilla ei

Valtuustoryhmistä yhdellä on ainakin ehdokas selvillä. Perussuomalaisilla on ryhmäpuheenjohtaja Tomi Vainion mukaan yhteneväinen mielipide valinnasta. Hän ei sitä kuitenkaan sano.

– Aika selkeä kanta meillä on perusteineen. Ei sitä kuitenkaan kannata paukauttaa, koska maanantaina vasta äänestetään. Mikään läpihuutojuttu ei äänestys tule olemaan.

Arvopohjan puolesta Ari Korhosen voisi olettaa olevan vasemmistoliiton valinta. Näin ei kuitenkaan automaattisesti ole, sanoo vasemmiston ryhmyri Jouni Lehto.

– Ryhmässä on ristivetoa eikä meillä ole vielä yhteneväistä näkemystä, kumman takana olemme. Molemmille löytyy kannatusta.

Vasemmistoryhmä ei ole Lehdon mukaan joutunut eri kannattajaryhmien lobbauksen kohteeksi.

– Hiljaista on ollut, mikä on aika yllättävää, kun kahdesta valitaan. Luulisi, että olisi ollut kovakin kuhina, mutta ei ole. Intohimoa on vaikea synnyttää, kun ei ole mitään vastustettavaa. Kumpikin vaikuttaa hyvältä ja molempien kanssa pärjätään.

Äänet piilossa hyvästä syystä

Vasemmiston lisäksi vaa'ankieliasemassa saattavat olla kaksi muuta pienryhmää, vihreät ja kristillisdemokraatit. Vihreissä tuntuu ryhmyri Pasi Alosen mukaan olevan yhtenäinen käsitys valinnasta.

– Ryhmä 22:n puheenjohtajien kesken on myös käyty keskusteluja ja hyvin samankaltaisia ajatuksia monella on, mutta eihän kukaan pysty tietämään, mitä kukin yksittäinen valtuutettu tekee, Alonen pohtii.

– Moni varmaan ihan rehellisesti ajattelee, että on kaksi aidosti hyvää tyyppiä.

Syy kantojen piilossa pitämiseen voi johtua Alosen mukaan siitä, ettei haluta vaikeuttaa yhteistyötä kaupunginjohtajaksi valittavan kanssa.

– Ei tosin tarvitse olla poliittinen suurvisiiri tietääkseen, että tietyissä piireissä ollaan alttiimpia äänestämään jäsenkirjan omaavaa ehdokasta ja tietyissä piireissä missään tapauksessa ei.

Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi sanoo toivovansa, että valmistelu on tehty huolellisesti, koska rivivaltuutetun on vaikea pysyä perillä prosessista. Hän sanoo melkein toivoneensa, että kaupunginhallitus olisi esittänyt vain yhtä ehdokasta valtuustolle.

– Oma valintani on tehty, mutta mitäpä sitä paljastamaan, kun kerran on suljettu lippuäänestys, Ahvenjärvi toteaa.

Rauman valtuusto

SDP 18 paikkaaKokoomus 8 paikkaaKeskusta 5 paikkaaPerussuomalaiset 4 paikkaaVasemmistoliitto 3 paikkaaVihreät 3 paikkaaKristillisdemokraatit 2 paikkaaPaikkoja valtuustossa yhteensä 43

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut