Todella perinteikäs raumalaisyritys sulkee ovensa: "Kyllähän se haikealta tuntuu, kun hommalle painetaan piste"

Lähes 40 vuotta toiminut yritys aloitti loppuunmyynnin torstaina. 200-neliöinen liiketilakin tulee joko vuokrattavaksi tai myyntiin.

Loppuunmyynnin aloittaneen Luxcenterin omistaja Merto Hella on valmis myös vuokraamaan tai myymään omistamansa 200 neliön liikehuoneiston Kanalinranta 5:ssa.

– Kyllä tässä ihan klassinen loppuunmyynti on kyseessä. Aamulla teippasin näyteikkunaan nuo loppuunmyyntijulisteetkin, raumalainen hifi-kauppias Merto Hella toteaa.

Pitkän harkinnan jälkeen hän on päättänyt lopettaa Luxcenterin, joka on toiminut vuodesta 1993 lähtien Hellan omistamassa liikehuoneistossa Kanalinranta 5:ssä.

Korkealaatuisia kotikuunteluun tarkoitettuja äänentoistolaitteita, kuten radioita, kaiuttimia, vahvistimia, vinyyli- ja cd-soittimia sekä stereoyhdistelmiä myyvä Luxcenter on ollut lajissaan viimeinen yksityinen "indie"-hifikauppa Raumalla.

– Olen ollut täällä viimeinen mohikaani. Turusta löytyy lähin ketjuista riippumaton yksityinen hifi-myymälä. Porista sellainen jo loppui.

Edelläkävijä videovuokrauksessa

Merto Hella on ollut edelläkävijä myös videovuokraamoliiketoiminnassa. Luxcenterin yhteydessä toimi vuosina 1985–2018 Casablanca-videovuokraamo, jota voitiin kutsua "täyden palvelun vuokraamoksi". Luxcenteristä videonauhurin ostanut asiakas sai kylkiäisiksi jopa 100 videoelokuvan katselukertaa. Aikoinaan yrityksellä oli videovuokraamot myös Porissa, Turussa ja Eurassa.

Casablancan jäämistöön kuuluneet dvd- ja Blu-ray -elokuvat kuuluvat nyt myös Luxcenterin loppuunmyyntivalikoimaan.

– Elleivät ne mene kaupaksi, vien ne kotiin. Meille on tullut dvd:t kaikista merkittävimmistä leffoista, joten niissä kyllä riittää katsottavaa, hän naurahtaa.

Syntynyt radiokauppiaaksi

Merto Hella kertoo, että radiokauppias hänestä tuli jo syntyessään. Siihen viittaa hauska tarina, jonka toisen polven yrittäjä kertoo isästään Tenho Hellasta.

– Isäni, joka piti Radiolaboratorio T. Hellaa, voitti vuonna 1956 Helkaman radiomyyntikilpailun. Sitä juhlistettiin Hangon regatassa, jossa menestyneelle kauppiaalle luovutettiin tsekkoslovakialainen Skoda Octavia. Paikallinen lehti teki isästäni jutun ja siinä kerrottiin, miten samaan aikaan perheyritykseen oli syntynyt "varatoimitusjohtaja" eli minä.

Hellan vanhemmat erosivat 1980-luvulla, ja Tuulikki-äiti perusti oman liikkeen, Tuulikin Radio ja TV:n.

Merto Hella ja Jouni Uusikartano puolestaan perustivat 1984 Luxcenter ky:n, joka toimi aluksi Syväraumankatu 14:ssä.

– Ostin Jounin osuuden yhtiöstä vuonna 1994.

Laatu ollut aina ykkösasia

Koko ikänsä äänentoistolaitteiden parissa toiminut Hella on ollut aina tarkka myymiensä laitteiden laadusta.

– En ole koskaan ottanut myyntiin mitään sellaista, jota en itselleni huolisi. Laitteiden täytyy olla todella hyviä. Siinä mielessä olen ollut hyvässä asemassa, että olen voinut poimia kaikki parhaat päältä. Ketjuliikkeet kun joutuvat myymään sitä, mitä joku jossain ylimmässä portaassa on päättänyt.

Vuonna 1996 Luxcenter aloitti nettimyynnin, mutta kymmenen vuotta myöhemmin se piti lopettaa, sillä joku oli hakkeroinut yrityksen verkkokaupan.

– Sen korjaaminen olisi ollut niin hankalaa, että päätin luopua siitä.

Hella myöntää, että kaupankäynnin siirtyminen yhä enemmän verkkoon, on osaltaan vahvistanut myös hänen lopettamispäätöstään. Toinen syy on ikä.

– Täytän seuraavaksi 68 vuotta, joten haluaisin jo jäädä pois yrityksen pyörittämisestä. Henkisesti olen siihen valmistautunutkin ja myynyt vähitellen varastojani pois, joten ylivarastoa minulla ei onneksi ole. Vielä on kuitenkin paljon myytävää, joten kannattaa tulla katsomaan. Sopivan hinnan löydämme varmasti, Hella vinkkaa.

Taiteilijan sivellin käteen?

Lähes 40-vuotiaan oman yrityksen lopettaminen on saanut miehen tuntemaan haikeutta.

– Kyllähän se haikealta tuntuu, kun hommalle painetaan piste. En ole oikeastaan miettinyt, mitä sitä sitten jatkossa tekisi. Veljeltäni sain taannoin öljyvärit lahjaksi. Ehkä alan maalata tauluja, Hella aprikoi hymyillen.

Hän ei osaa sanoa, milloin Luxcenterin loppuunmyynti päättyy, mutta maksimissaan sellaista saa pitää puoli vuotta.

– Ehkä sen jälkeen laitan ikkunaan uudet julisteet, jossa kerrotaankin avajaistarjouksista, Merto Hella vitsailee ja nauraa päälle makeasti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut