Toimeton öljykattila lähtee pian pois – kaukolämpö tuli tilalle

Kaukolämmöllä on ollut kysyntää tänä vuonna. Menekkiä on kasvattanut öljylämmityksestä pois vaihtaville suunnattu valtionavustus.

Raumalainen Pekka Niemi on yksi niistä, jotka ovat päättäneet vaihtaa öljylämmityksen kaukolämpöön. Niemen päätöstä vaihtaa pois fossiilisen energian käytöstä avitti Rauman Energian kaukolämpöverkon laajentuminen hänen asuinalueelleen.

– Sieltä kyseltiin viime helmikuussa ottamaan yhteyttä, jos on kiinnostunut kaukolämpöön liittymisestä. Soitin sinne, ja siitä homma lähti käyntiin, Niemi kertoo.

Niemen asuinalueella Paroalhossa moni muukin tarttui samaan aikaan kaukolämpötarjoukseen. Paroalhossa kaavaillaan edelleen kaukolämpöverkon ja samalla valokuituverkon laajentamista.

– Moni, joka ei ollut aluksi kiinnostunut tuli mukaan, kun kuuli meiltä liittyneiltä, että miten asiat toimivat, Niemi sanoo.

Avustus täysimääräisenä

Niemen kotitalo on lämmennyt nyt noin kuukauden ajan kaukolämmöllä. Kymmenisen vuotta vanha öljykattila on vielä kellarissa, mutta se lähtee pian pois.

– Valtionapu tulee täysimääräisenä, jos fossiilisten polttoaineiden käyttö ei jää mahdollisuudeksi kiinteistöön, Niemi toteaa.

Niemi viittaa ympäristöministeriön varaamaan 30 miljoonan euron avustukseen öljylämmityksestä luopumisesta. Niemi on jo saanut päätöksen Pirkanmaan ely-keskukselta haettavan avustuksen saamisesta. Hän saa rahan täysimääräisenä, 4 000 euron suuruisena.

– Avustuksen hakeminen oli helppoa, täytin hakemusta ehkä puolisen tuntia. Päätös tuli noin viiden viikon päästä, Niemi avaa.

Vähentää huoltotarvetta

Niemi maksoi kaukolämpöön liitymisestä Rauman Energialle noin 10 000 euroa, josta hän siis saa takaisin 4 000 euroa avustusmuodossa.

– Halusin pois fossiilisen polttoaineen käyttämisestä. Ja onhan tämä minulle myös helpompi huoltaa, kun öljykattilaa tarvitsi jatkuvasti hieman pitää silmällä, Niemi kertoo.

Kaukolämpöjärjestelmän huoltamisesta Niemi aikoo tehdä sopimuksen Rauman Energian kanssa.

– Huoltomies käy kerran vuodessa tarkistamassa tilanteen, ja korjauksista sovitaan erikseen, Niemi toteaa.

Moninkertainen kysyntä

Kaukolämpöverkkoon liittyviä on tänä syksynä ollut Raumalla monikertaisesti verrattuna aiempiin vuosiin, kertoo Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartano.

– Vuositasolla on liittynyt aiemmin noin kymmenen taloutta, mutta tänä vuonna määrä on noin 30, Kartano kertoo.

Ensimmäisiä kyselijöitä oli Kartanon mukaan jo kesällä. Kiinnostuneita on riittänyt koko syksyn ajan, ja riittää edelleenkin.

– Nyt myydään jo ensi vuoden urakoita, mutta joka tapauksessa asiasta kiinnostuneita ja tiedustelijoita on koko ajan, Kartano toteaa.

Laajenee edelleen

Öljylämmityksestä toiseen energiamuotoon vaihtaville on toki muitakin vaihtoehtoja kuin kaukolämpö.

– Varmasti esimerkiksi ilmalämpöpumppuihin vaihtavia on. Useimmat heistä ovat kuitenkin kaukolämpöverkkomme ulkopuolella asuvia, Kartano mainitsee.

Rauman Energia laajentaa kaukolämpöverkkoaan kyselyiden perusteella. Paroalhon suunnalla on aikomus jatkaa verkon laajentamista edelleen.

Myös Syväraumassa on tarkoitus ainakin kysellä ihmisten mielipiteitä kaukolämpöön liittymisestä.

– Verkkoa laajennetaan sinne, missä on liittymään kiinnostuneita. Syvärauman alueella on paljon pientaloja, ja valmista verkkoa meillä on jo aika lähellä, Kartano avaa.

Avustus ei lopu

Kartanon viimeisimpien tietojen mukaan öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitetuista 30 miljoonasta tukieurosta olisi Suomessa käytetty noin puolet.

– Arvelisin, että määrärahaa ollaan myös nostamassa. Nykyinen hallitus varmasti haluaa jatkaa öljylämmityksestä poistumisen tukemista. Ei se avustus lopu kuin seinään, Kartano veikkaa.

Rauman seudulla on Kartanon arvion mukaan ainakin satoja öljylämmitystä käyttäviä talouksia.

– Enimmäkseen öljylämmitystä on kaukolämpöverkon ulkopuolella, mutta jonkin verran myös kaupungissa kaukolämpöverkon alueella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut